Raspad koalicije

Bradarić više nema podršku dovoljno zastupnika u Skupštini ZDK

Mehmed Bradarić

Još u petak, odlukom vrha stranke, koaliciju su napustila tri zastupnika SBB-a

Parlamentarna većina u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) više ne postoji. Na današnjem sastanka u kabinetu predsjedavajućeg Skupštine ZDK Ismeta Sarajlić (SBB), mandatar Mehmed Bradarić (SDP), objavio je da više nema podršku sedam stranaka i neophodnih 18 zastupnika.

– Još u petak, odlukom vrha stranke, koaliciju su napustila tri zastupnika SBB, a nakon današnjeg saopćenja za javnost iz Stranke za BiH, jasno je da smo ostali na podršci 17 zastupnika – kaže Bradarić.

On dodaje da će pokušati i dalje da oformi većinu te skupiti potrebnih 18 glasova za svoju vladu, ali što se tiče eventualne koalicije sa SDA, Bradarić kaže kako on u tome sigurno neće sudjelovati.

– Članovi SDP-a, koji su tu na sastanku, koji su i članovi Predsjedništva, za takve dogovore ne znaju. Ali, ono što ja mogu sa sigurnošću tvrditi, 100 posto, i ukoliko dođe do takve kompozicije, Bradarić Mehmeda u svemu tome nema – kazao je Bradarić, dodajući kako je on tek 14. januara ušao u priču oko sastava Vlade ZDK te da je to, vjerovatno, bilo i prekasno.