Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brammertz: O opsadi Sarajeva uče djeca širom svijeta, ali ne i u BiH

SC am

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz govorio je pred Vijećem sigurnosti UN-a o radu institucije koju vodi, a oštro je osudio negiranje opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici od strane pojedinih zvaničnika RS-a.

“Ministar obrazovanja RS-a nedavno je izjavio da će zabraniti udžbenike u kojima se govori o ovim zločinima. Opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici su činjenice koje uče djeca širom svijeta, ali ne i u zemlji u kojoj su zločini počinjeni”, upozorio je Brammertz.

On je dodao da postoje nastojanja u BiH da se historija piše na način kako nekome odgovara, a ne onako kako su se događaji zaista odigrali.

“Haški tribunal je dokumentovao etničko čišćenje i druge zločine na području bivše Jugoslavije, kao i u Ruandi 1994. godine. Nakon konflikta u Jugoslaviji svijet je počeo upotrebljavati novi vokabular za zločine nad civilnim stanovništvom, kao što je termin etničko čišćenje”, rekao je Brammertz.

Glavni tužilac Haškog tribunala je istakao da je sa svojim timom uspio dokazati da se u Srebrenici desio genocid.

“Izvršena je egzekucija više od 7.000 muškaraca i dječaka. Ali opet danas neki negiraju genocid. Negira se i etničko čišćenje i odgovornost vojnih lidera. Imamo na djelu glorofikaciju ratnih zločinaca. Poruka pojedinih ljudi je sljedeća: Mi priznajemo naše žrtve, ali ne i vaše. Oni koji su za vas ratni zločinci za nas su heroji”, naglasio je Brammertz u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a.