Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brammertz: Razmotrit ćemo odluku oslobađanja za genocid u šest općina

BiH

bramm

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, nakon izricanja presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću na doživotnu kaznu zatvora, kazao je da je ta presuda bitna jer se dešava u vrijeme kada se zločinci veličaju i zločini poriču.

Poručio je da su samo žrtve stvarni heroji.

Najavio je da će Tužilaštvo Haškog tribunala razmotriti odluku oslobađanja Mladića za genocid u šest općina, javlja izvještač Fene iz Haaga.

– Mi ćemo preispitati tu odluku. Vijeće je ipak utvrdilo da su u tim općinama počinjeni zločini protiv čovječnosti i za to je Mladić kriv, to je također važno – istakao je Brammertz.

Dodao je da će biti tvrdnji da je današnja presuda protiv srpskog naroda, ali da je ovo Mladićeva krivica.

– Oni koji kažu da je Mladić heroj i da je branio svoj narod, mislim da ova presuda dokazuje suprotno – potcrtao je Brammertz.

Zahvalio je žrtvama na saradnji tokom procesa.

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i Tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Mladića je optužnica teretila za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH tokom 1992. do 1995. godine, uključujući genocid.

Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva, a Haagu je izručen 31. maja iste godine.