Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Planojević optužen da je ubijao i silovao u logoru u Rogatici

BiH

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jedne osobe za ratne zločine u Rogatici.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Rogatici, počinjene tokom 1993. i 1994. godine protiv Brane Planojevića, rođenog 10. juna 1963. godine u Sarajevu, nastanjenog u Rogatici, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika VRS VP, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

On se tereti da je u svojstvu stražara i de facto zamjenika upravnika logora, tokom dvije godine u zatvoreničkom centru „Rasadnik“, u kojem su bili nezakonito zatvarani civili bošnjačke nacionalnosti iz više sela, kao i samog grada Rogatice, a među kojim civilima su bili i žene, maloljetna lica, starije osobe i ratni zarobljenici, lično sudjelovao u psihičkim i fizičkim zlostavljanjima, silovanju, ubistvima zatvorenika, kao i njihovim odvođenjima na prisilni rad.

Tereti se da je lično i direktno, zajedno sa drugim licima, počinio ubistvo 5 lica, zatvorenih civila i jednog ratnog zarobljenika, koji su odvedeni iz objekta „Rasadnik“, kao i sudjelovao u silovanju jedne zatvorenice i nanošenju teških ozljeda zatvorenicima.

Od posljedica premlaćivanja, na svirep način, dvojici zarobljenika je nanesena snažna fizička patnja i duševna bol, dok su petorica zatvorenika, među kojima i ratni zarobljenik, pucnjem iz vatrenog oružja brutalno likvidirana, nakon čega su njihova tijela odnesena na nepoznatu lokaciju, od kada im se gubi svaki trag, a troje civila su naknadno ekshumirani i pronađeni.

Optuženi Planojević se također tereti da je pomogao u silovanju zatvorenice, na način da je izveo iz prostorije u kojoj se nalazila, a potom odveo u drugu sobu u sklopu zatvoreničkog centra, te sve vrijeme bio prisutan pored vrata i čuvao stražu dok je treće lice uz prijetnju po njen život i njene porodice nad njom izvršilo silovanje.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. tačka c) i e) u vezi sa članom 29. i članom 31. KZ-a BiH, te krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. tačka a) u vezi sa članom 29., a sve u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona.

Optužnica je, zajedno sa dokaznim materijalom, proslijeđena Sudu BiH.