Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pekari pesimisti

Brašno i pekarski proizvodi u BiH vrlo vjerovatno neće pojeftiniti

pekara

Lijepa vijest, ali nismo optimisti da će to trajati dugo jer, kao što vidite, već su najavljene promjene cijena električne energije od prvog januara

Stabilizacija cijene pšenice na svjetskom tržištu i jeftinije gorivo odgodili su do daljeg poskupljenje brašna u našoj zemlji. Mlinari ističu da bi, ukoliko se ovaj trend nastavi, moglo doći i do pada cijene brašna.

Međutim, dobre vijesti neće dugo trajati.

Vreća standardnog brašna od 25 kilograma u prodavnicama trenutno košta od 30 do 33 KM. Mlinari kažu da će tako ostati do kraja godine.

– Ako ne poskupi gorivo i ako pšenica ne bude rasla na berzama, vjerovatno neće rasti ni cijene brašna, bar ne u značajnijem procentu – kaže predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos, prenosi BHRT.

O eventualnom pojeftinjenju brašna i pekarskih proizvoda za sada je, kažu mlinari i pekari, teško govoriti.

– Za sada toliko, pa da vidimo šta će se dešavati jer od prvog januara idu energenti gore, da vidimo šta će biti sa ostalim – navodi vlasnik lanca pekara Njegoslav Zagorac.

– U ovom momentu odustali smo od poskupljenja pekarskih proizvoda koje je bilo najavljeno, ukoliko dođe do poskupljenja brašna, doći će do korekcije par proizvoda, tri-četiri artikla, zbog poskupljenja prehrambene folije i ambalaža – objašnjava predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš.

Za potrošače je to samo “kap u moru”.

– Lijepa vijest, ali nismo optimisti da će to trajati dugo jer, kao što vidite, već su najavljene promjene cijena električne energije od prvog januara – upozorava predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina, Jovan Vasilić.

Dok pekari ističu da pšenice ima dovoljno i da neće biti poskupljenja pekarskih proizvoda, mlinari nisu optimisti i poručuju da je sve moguće.