Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bratić: Referendum vodi preglasavanju dvaju konstitutivnih naroda

Senad Bratic

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić rekao je da je rasprava o referendumu o 9. januaru, Danu RS-a, istorijska za Narodnu skupštinu, ali i postojanje tog bh. entiteta.

Bratić je rekao da predstavnici RS-a stalno spominju kako su na referendumu 1. marta 1992. preglasani, a da referendum o Danu RS-a vodi preglasavanju ne jednog, nego dvaju naroda.

– Kao predstavnik Bošnjaka u NSRS-u, uime koalicije ‘Domovina’ koja predstavlja i Hrvate, moram da kažem da mi je žao da smo došli u ovu situaciju, da bude referendum koji neće biti referendum nego plebiscit – rekao je Bratić.

Kazao je da koalicija “Domovina” u tome ne može da učestvuje, ali da je jasno da su sve stranke u RS-u jedinstvene o tom pitanju, da nema pozicije i opozicije. Bratić je rekao i da apsolutno podržava pravo svakoga da slavi svoje vjerske praznike, ali da to čine u vjerskim objektima ili u svojim kućama.

– Ja sam da svako slavi svoje u vjerskom pogledu. Međutim, to može da provodi u vjerskim ustanovama i u svojim kućama – rekao je Bratić.

Poslanik Koalicije “Domovina” Nedim Čivić pokazao je pozivnicu za proslavu Dana RS-a na kojoj piše da su gosti pozvani i na liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja i da tom liturgijom počinje obilježavanje Dana RS-a.

– Ne zaboravimo da u ovom entitetu žive i druga dva konstitutivna naroda, ali i drugi narodi, koji nisu konstitutivni. Da li bi i oni trebali da budu 9. januara u Sabornom hramu Hrista Spasitelja na liturgiji – zapitao se Čivić.

Napomenio je da Koalicija “Domovina” nije protiv obilježavanja Dana RS-a, ali da to ne može biti i vjerski praznik, odnosno krsna slava, koja je obilježje samo jednog naroda.