BiH

Materinski dodatak povećan na 50 posto prosječne plaće u Brčko distriktu

24/05/2018

Nakon cjelodnevnog zasjedanja zastupnici Skupštine Brčko distrikta prekinuli su sinoć 30. redovitu sjednicu i njezin nastavak zakazali za 6. lipnja 2018. godine.

Usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti Brčko distrikta BiH u drugom čitanju. S ciljem jačanja potpore pronatalitetnoj politici amandmanima su poboljšana prvobitna rješenja, posebno u smislu veće brige o novorođenoj djeci nezaposlenih majki. Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona materinski dodatak je s dosadašnjih 15 posto povećan na 50 posto prosječne mjesečne neto plaće u Brčko distriktu i iznosit će 416 maraka mjesečno umjesto dosadašnjih 125 maraka. Izuzev toga, materinski dodatak će se isplaćivati u razdoblju od 12 mjeseci za svako novorođeno dijete u obitelji, a za blizance u razdoblju od 18 mjeseci. Godišnji iznos sredstava potrebnih za ovu namjenu iznosi 1 137 000,00 maraka.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi Brčko distrikta BiH koji je, također, poboljšan amandmanskim djelovanjem između dva čitanja. Novčani iznos dodatka za njegu i pomoć druge osobe obračunavat će se prema stupnju ovisnosti korisnika. Za korisnike koji su potpuno ovisni dodatak za njegu i pomoć druge osobe iznosit će 25 posto, za tešku ovisnost 18 posto, umanjenu ovisnost 12 posto i malu ovisnost 7 posto prosječne plaće ostvarene u Distriktu u prethodnoj godini.

Osobe s potpunom i teškom ovisnošću imat će i pravo na personalnu asistenciju, a izmjenama i dopunama ovog zakona obuhvaćena su i djeca s rijetkim oboljenjima. Financijska sredstva koja su potrebna za ove namjene na godišnjoj razini iznose oko dva milijuna maraka.

U drugom čitanju je usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o upravnom postupku, a zastupnici su razmatrali i u prvom čitanju usvojili Nacrt zakona o plaćama i drugim naknadama pravobranitelja i zamjenika pravobranitelja i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Pravobraniteljstvu Brčko distrikta.

Usvojeno je i više odluka o utvrđivanu javnog interesa za Brčko distrikt BiH.

Sjednica je prekinuta nakon rasprave o cjeniku usluga prikupljanja i odvoza smeća JP “Komunalno Brčko” i bit će nastavljena za dva tjedna.

Skupštinskom zasjedanju prethodila je prezentacija Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima Brčko distrikta.

– Zalažem se da se u Zakon ugradi sve što je potrebno kako se ne bi ugrozilo načelo pravednosti oporezivanja – rekao je Mato Lučić ravnatelj Direkcije za financije nakon rasprave zastupnika koji su iznijeli niz primjedbi i dodao da bi Zakon trebao biti u primjeni od 1. siječnja 2019. godine.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta rekao je da će Vlada uskoro razmatrati i utvrđivati nacrt izmjene i dopuna ovog zakona.

– Sve ono što je predmet opravdanih primjedbi i kritika može se ispraviti kroz amandmansku proceduru, a na nama je da pokažemo da smo zaista opredijeljeni da uvedemo fiskalizaciju – naglasio je Milić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.