Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brennan se sastaje sa čelnim ljudima policijskih agencija u BiH

brennan sarajevo

Direktor američke Centralne obavještajne agencije CIA John Brennan doputovao je u Sarajevo.

Brennan je u četvrtak navečer vojnim avionom stigao na Sarajevski aerodrom, prenosi Fena

Kako se navodi, Brennan će se danas u Sarajevu susresti sa čelnim ljudima policijskih agencija u Bosni i Hercegovini te Udarnom grupom za borbu protiv terorizma u BiH.

brennan sarajevo1

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za Nezavisne kazao da će se i on danas sastati sa Brennanom, a ključna tema o kojoj bi trebali razgovarati, tvrdi, jeste borba protiv terorizma.

– Trebao bi održati više sastanaka, između ostalog i sa mnom. Nisam još uvijek dobio dnevni red o čemu ćemo razgovarati, ali pretpostavljam da će glavna tema našeg sastanka biti borba protiv terorizma. U okviru toga mogli bi da razgovaramo o tome kakvo je stanje u BiH po pitanju terorizma, kako se borimo protiv ove pošasti, kakvi su nam kapaciteti, kakva je saradnja BiH i CIA-e, šta možemo uraditi da bi ta saradnja bila još bolja i efikasnija i slično”, naglasio je Mektić. Dodao je da će na dnevnom redu njegovog sastanka sa Brenanom vjerovatno biti i mnoge druge teme među kojima je borba protiv organizovanog kriminala.

Brennan, veteran sa stažom od 28 godina u obavještajnoj agenciji, prije imenovanja za šefa CIA-e je bio glavni savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame za pitanja borbe protiv terorizma.

brennan sarajevo2

Obama je razmatrao mogućnost da predloži Brennana za prvog čovjeka CIA-e 2008. godine, ali je Brennan povukao svoje ime zbog pitanja o njegovoj umiješanosti u uvođenje novih tehnika ispitivanja zarobljenika dok je radio u toj agenciji tokom mandata Georgea W. Busha.

Godine 2013. je John Brennan ipak imenovan za šefa CIA-e.