Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tematska sjednica

Briga o mladima mora biti na institucionalnom nivou i u skladu s njihovim potrebama

tematska sjednica mladi (1)

Alarmanti podaci do kojih smo došli kroz istraživanje o položaju i potrebama mladih u FBiH još jednom potvrđuju da se briga o mladima mora voditi na institucionalnom nivou

Predstavnici vladinog i nevladinog sektora danas zajedno zasjedaju na tematskoj sjednici Komisije za pitanja mladih „Do boljih prilika za mlade“, koja se upravo održava u amfiteatru Parlamenta Federacije BiH, a uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, Westminster fondacije za demokratiju i Vijeća mladih Federacije BiH.
„Tematska sjednica komisije za mlade koja se održava danas je samo prvi korak pri rješavanju problema koji su detektirani kroz statističke podatke i istraživanja koja su dostupna, a učesnici će ponuditi sveobuhvatnu analizu stanja u Federaciji BiH kada su u pitanju mladi“, naglasila je Lana Prlić, članica Komisije za pitanja mladih FBiH.

Prema Analizi Instituta za razvoj mladih KULT, koja će danas biti predstavljena, 44,7% mladih u FBiH nije zaposleno u struci, dok ih dvije trećine smatra da nemaju puno utjecaja na donošenje odluka koje ih se tiču na lokalnom nivou. Također, zabrinjava i podatak da ih više od trećine budućnost vidi pesimistično, a skoro jedna četvrtina mladih u FBiH je koristila usluge psihologa.

„Alarmanti podaci do kojih smo došli kroz istraživanje o položaju i potrebama mladih u FBiH još jednom potvrđuju da se briga o mladima mora voditi na institucionalnom nivou i to konkretno i u skladu sa potrebama ove populacije“, istakla je Jasmina Banjalučkić, voditeljica Odjela za razvoj politika prema mladima iz Instituta za razvoj mladih KULT.

U uvodnom izlaganju će također biti predstavljena i analiza Westminster fondacije Troškovi emigracije mladih iz Bosne i Hercegovine, koja predstavlja detaljnu procjenu troškova i finansijskog utjecaja na Bosnu i Hercegovinu te gubitaka koje izaziva zabrinjavajuće veliki broj ljudi koji svake godine napusti zemlju. Na tematskoj sjednici će također se govoriti o potrebama mladih u aktivizmu, kao i o zdravlju mladih u FBiH te stambenom zbrinjavanju. 
„Jako je važno da se o mladima ne priča bez mladih, ali i da se o problemima i potrebama mladih razgovara jednako kao i o svakom drugom aktuelnom društveno-političkom pitanju“, naglasio je Nedim Alibegović, generalni sekretar Vijeća mladih FBiH.

Na kraju sjednice će biti prezentirani Zaključci komisije proizašli iz dosadašnjeg rada i današnjeg zasjedanja, diskusija, prijedloga, primjedbi, sugestija, te će isti biti proslijeđeni Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH na usvajanje. „Zaključci mogu biti dobra osnova da se prati položaj mladih u zakonskim rješenjima i poduzetim mjerama od strane institucija Federacije BiH“ naveo je Eldar Čomor, predsjednik Komisije za pitanja mladih FBiH.