Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Europska služba za vanjsko djelovanje

Brisel se oglasio nakon sjednice NSRS: Spremni smo koristiti sve instrumente da pomognemo BiH

Xinhua Headlines: Amid worsening refugee crisis on Poland-Belarus border, calls grow for prompt, responsible solution
(211118) -- BRUSSELS, Nov. 18, 2021 (Xinhua) -- EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference after the meeting of foreign ministers of the European Union in Brussels, Belgium, on Nov. 15, 2021. (Xinhua/Zheng Huansong)

EU je spremna koristiti sve instrumente koje posjeduje da pomogne Bosni i Hercegovini da prevaziđe trenutnu krizu i da vrati fokus na reforme potrebne za put u Europsku uniju

Europska služba za vanjsko djelovanje, na čijem je čelu visoki predstavnik EU Josep Borrell, oglasila se nakon što je Narodna skupština RS usvojila nacrt zakona o kreiranju entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

“Glasanje kojim je Narodna skupština RS podržala zakon o kreiranju entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nedopustivo je narušavanje ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine”, poručili su iz Brisela.

Smatraju da će ovaj zakon, ako se usvoji, višestruko narušiti prava građana RS, ali i europsku perspektivu Bosne i Hercegovine, te produbiti nesigurnost i nestabilnost sudstva BiH.

“EU poziva lidere u BiH, a posebno one u RS, da prestanu sa eskalatornim djelovanjem, te umjesto toga nastave razgovor u državnim institucijama, kako bi se adresirali svi problemi”, navode.

U suprotnom, neće se ustručavati koristiti druge metode.

“EU je spremna koristiti sve instrumente koje posjeduje da pomogne Bosni i Hercegovini da prevaziđe trenutnu krizu i da vrati fokus na reforme potrebne za put u Europsku uniju kako je naglašeno u 14 prioriteta. Visoki predstavnik EU stavio je situaciju u BiH i podrivanje jedinstva države na agendu za nadolazeći sastanak Vijeća za vanjske poslove”, zaključuju iz EU.