Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ozbiljne kritike

Brisel zabrinut: Zašto Agencija za borbu protiv korupcije BiH nije nezavisna?

agencija za prevenciju korupcije – DB

Kako je moguće da Špirić koji je na „crnoj listi“ sjedi u komisiji koja imenuje APIK? Svjetli primjer borbe protiv korupcije je Ured za borbu protiv korupcije KS

Posebno poglavlje u izvještaju o napretku BiH kojeg je sačnila Evropska komisija posvećeno je borbi protiv korupcije. Evropska komisija ocjenjuje da je borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini na izrazito „niskoj grani“.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Kako se navodi u izvještaju, u slučajevima korupcije na visokom nivou, 2021. godine bilo je 15 naređenih istraga (14 u 2020.), šest istraga je obustavljeno. Bilo je 12 podignutih optužnica (7 u 2020.), a 3 pravosnažne presude od čega su dvije bile osuđujuće, a jedna oslobađajuća. Ovaj trend pokazuje, ističe se, da postoji i dalje alarmantno nizak broj pravosnažnih presuda u predmetima visokog profila.

-U oblasti sukoba interesa, komisija na državnom nivou, osnovana u julu 2020. ostala je neefikasna i bavila se samo sa nekoliko slučajeva. Komisija je utvrdila da su tri javna funkcionera bila u sukobu interesa i propisala je kazne  – privremeno smanjenje plata u dva slučaja kao sankcije.  Komisija je potvrdila sukob interesa i zamjenika direktora Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije Bosne i Hercegovine, ali nije izrekla sankcije jer više nije službeno lice – navodi se u izvještaju.

Što se tiče izjava o imovini, oko 600 zvaničnika na državnom nivou bilo je dužno da dostave svoje finansijske izvještaje na provjeru, ali samo polovina (291) ih je dostavila svoje finansijske izvještaje u 2021. (231 ih je bilo u 2020.).  U 2021., kako je konstatovano, nisu bili pokrenuti postupci zbog nedostavljanja izvještaja ili netačnosti.

U entitetu Republika Srpska oko 4.000 nosioca funkcija bili su dužni da dostave finansijske izvještaje, od kojih je dostavljena samo jedna četvrtina (990). u 2021. Komisija za sukob interesa primila je 85 izvještaja od sukob interesa i u jednom slučaju postupila po službenoj dužnosti. Donijela je sedam odluka o sukobu interesa. Pravila o sukobu interesa se ne primjenjuju u entitetu Federacije.

Istaknuto je da se izjave o imovini izabranih zvaničnika stavljaju se na raspolaganje javnosti putem internet stranice Centralne izborne komisije, iako CIK nema obavezu provjeriti njihovu tačnost.

U Kantonu Sarajevo objavljuju se izjave o imovini nosilaca funkcija na web stranici kantonalnog Ureda za borbu protiv korupcije. U Kantonu Sarajevo, kaže se u izvještaju, nastavljen je pozitivan trend. U 2021. godini bilo je 1.380 prijava imovine koje su dostavljene Uredu za borbu korupcije (1.163 u 2020.) dok 42 funkcionera koji nisu podnijeli prijave kažnjavani su prekršajnim kaznama, u devet slučajeva je uložena žalba.

-U svim slučajevima, sudovi su izricali sankcije niže od minimuma predviđenog zakonom; takva sudska praksa mora biti dalje ispitana u svjetlu principa odvraćanja i efikasnosti sankcija. U dva slučaja, uključujući jedan protiv gradonačelnika, Ured za borbu protiv korupcije smatra da je došlo do značajne disproporcije između imovine i legalnog prihoda. Izvještaji su dostavljeni Kantonalnom tužilaštvu zbog sumnje da su počinili poreznu utaju i nezakonitu imovinsku korist – kaže se u izvještaju.

Funkcionisanje organa za prevenciju korupcije i njihova koordinacija, uključujući i APIK, i dalje bila neefikasna.

-APIK se suočava sa izazovima kako bi osigurao da može funkcionirati nezavisno. APIK bi trebao igrati mnogo proaktivniju ulogu u implementaciji GRECO preporuke i usklađivanja sa međunarodnim standardima. Mandat direktora i zamjenik direktora APIK-a je istekao u septembru 2021. godine; Parlament je imenovao nasljednika tek u julu 2022. Izražavamo ozbiljnu zabrinutost jer jedan poslanik koji je član Komisije zadužene za imenovanja u APIK-u stavljen na listu sankcija SAD-a jer je umiješan u značajnu korupciju – navodi se. Inače, navedeni poslanik je funkcioner SNSD-a Nikola Špirić.

Nezavisnost organa za prevenciju korupcije na entitetskom i kantonalnom nivou i njihove ljudske i materijalne resurse, poruka je iz Brisela, potrebno je značajno ojačati.

-Ured za borbu protiv korupcije KS nastavio je da napreduje i ostaje dobar primjer za borbu protiv korupcije. Ovaj ured je 2021. godine obradio 919 prijava korupcije, najviše u vezi sa korupcijom u zapošljavanju, od čega su nadležnim organima dostavljene 83 prijave radi dalje istrage i daljeg postupanja.  Ured za borbu protiv korupcije je nastavio sa povećanjem standarda transparentnosti u Kantonu Sarajevo, uspostavljajući četiri nova javna registra u 2021. o javnim nabavkama, subvencijama za korisnike poljoprivrede, subvencije za razvoj malog biznisa i transfere neprofitnim organizacijama i pojedincima – kaže se u izvještaju.

Tuzlanski kanton je, dodaju, u maju 2021. godine usvojio zakon o uspostavljanju antikorupcijskog sistema i ureda i u decembru 2021. te Zakon o izvještavanju i verifikaciji prijava imovine javnih službenika, po uzoru na Kanton Sarajevo.

-Bosna i Hercegovina treba uvesti sveobuhvatan i efikasan sistem za elektronske javne nabavke radi podsticanja transparentnosti i smanjenja zloupotrebe javnih resursa. Unaprijeđeni sistem nadzora i kontrole inspekcije i dalje je neophodan za borbu protiv korupcije i nepravilnosti u postupcima javnih nabavki. Odjeljenju za reviziju Centralne izborne komisije potrebno je više kapaciteta za praćenje usklađenost sa zakonima o finansiranju političkih partija – zaključuju se u izvještaju Evropske komisije.