Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanija i SAD znale su šest sedmica unaprijed da će Srebrenica pasti!?

BiH

20 years since Srebrenica Massacre

Novo istraživanje pokazuje da su Velika Britanija i SAD znale šest sedmica prije masakra u Srebrenici da će ta enklava pasti, ali su je žrtvovale.

Srebrenica je žrtvovana u nastojanjima da se postigne mir, navodi londonski list.

U tekstu naslovljenom “Kako su Britanija i SAD odlučile da prepuste Srebrenicu njenoj sudbini”, autori, novinar Ed Vulliamy i bivša portparolka Haškog tribunala Florence Hartmann, navode da “danas postoji masa dokaza da je pad Srebrenice bio dio politike tri velike sile – Britanije, Francuske i SAD – i rukovodstva Ujedinjenih nacija, u potrazi za mirom po svaku cijenu, mira na račun Srebrenice”.

[pull_quote_right]Prema američkim depešama sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, detalji zločina došli su do zapadnih obavještajnih službi mnogo prije nego što je počeo 13. jula, a CIA operativci gledali su gotovo ‘živi’ prenos na lokaciji u Beču[/pull_quote_right]

-Do sada, uvijek je isticano da je takozvana „završna strategija“ kojom se došlo do mirovnog sporazuma i poslijeratne mape Bosne, bila posljedica „realnosti na terenu“, nakon pada Srebrenice. Ono što se sada otkriva je da je „završnica“ prethodila tom padu i kako se ispostavlja – od njega zavisila, navode autori.

U tekstu se iznosi hronologija događaja vezanih za Srebrenicu, i izjave aktera koji idu u prilog tome da je zločin u Srebrenici bio očekivan.

Autori navode da je u aprilu 1993. Vijeće sigurnosti UN-a podnijelo izvještaj u kojem je upozorilo na potencijalni masakr ukoliko srpske snage uđu u Srebrenicu. Pisci teksta u The Guardianu objašnjavaju kako su velike sile imale za cilj da se ukine postojanje enklava, da su bile svjesne da će uslijediti etničko čišćenje Srebrenice, ali i kako su pripadnici UNPROFOR-a ostavili civile nezaštićene i odbili da im pomognu.

– Prema američkim depešama sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, detalji zločina došli su do zapadnih obavještajnih službi mnogo prije nego što je počeo 13. jula, a CIA operativci gledali su gotovo ‘živi’ prenos na lokaciji u Beču, piše The Guardian.

U tekstu su opisani i susreti zapadnih zvaničnika sa predstavnicima Bošnjaka, ali i Slobodanom Miloševićem, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

– Nijedan političar, diplomata ili visoki vojni funkcioner nije našao za shodno da podnese ostavku zbog izdaje Srebrenice. Bit će zanimljivo vidjeti da li će se nešto približno izvinjenju čuti sljedeće nedjelje (na komemoraciji u Potočarima) od Britanije, Amerike ili Francuske, zaključuju autori, navodeći da su mnogi koji su bili umiješani “unaprijeđeni ili pomjereni na unosne pozicije”.