Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanska ambasada o presudi “Prliću i ostalima”: Činili neopisive zločine

BiH

sestorka hrvatska herceg bosna

Ambasada Velike Britanije u BiH saopštila je danas da presuda Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju “Prlić i drugi” šalje jasnu poruku da će počinioci zločina odgovarati za svoja djela.

“Smrt Slobodana Praljka ne treba da zamagli činjenicu da su okrivljeni u ovom slučaju upotrijebili svoje položaje moći kako bi počinili neopisive zločine”, ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade apeluju na sve strane da poštuju presude suda i da se okrenu ka budućnosti, u duhu mira i pomirenja.

Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je juče presudu prema kojoj su šestorica lidera “Herceg-Bosne” učestvovali zajedno sa državnim vrhom Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH, kao i formulaciju da je rat Hrvata i muslimana bio međudržavni sukob.

Potvrđene su kazne od 25 godina zatvora za premijera “Herceg-Bosne” Jadranka Prlića i po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i načelnika Štaba HVO-a Slobodana Praljka.

Presude su potvrđene i načelniku HVO-a Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora, komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću od 16 i šefu Odjeljenja za zarobljene Berislavu Pušiću od deset.

Nakon izrečene konačne kazne Praljak je izvršio samoubistvo ispivši otrov u sudnici Tribunala.