Liz Truss

Britanska ministrica vanjskih poslova: Korupcija je prijetnja slobodi i miru u BiH

liz truss (1)

Odjel za kontrolu strane imovine (OFAC) pri Ministarstvu trezora Sjedinjenih Američkih Država u srijedu je uveo sankcije Miloradu Dodiku

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pozdravila je odluka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da uvrste na listu sankcija Milorada Dodika i Alternativnu televiziju (ATV) iz Banjaluke, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Korupcija je prijetnja slobodi, demokratiji i miru u Bosni i Hercegovini. Velika Britanija pozdravlja ciljane sankcije SAD-a koje odgovorne pozivaju na odgovornost. Nastavljamo da radimo sa saveznicima na podršci Bosni i Hercegovine i u cilju slobode u regionu”, napisala je Truss na Twitteru.

Odjel za kontrolu strane imovine (OFAC) pri Ministarstvu trezora Sjedinjenih Američkih Država u srijedu je uveo sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i jednom pravnom subjektu pod njegovom kontrolom, Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

U saopštenju Ministarstva trezora SAD-a navodi se da se sankcije nadovezuju na opredijeljenost američke administracije Joea Bidena da promoviše odgovornost za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost regije Zapadnog Balkana kroz korupciju i prijetnjama dugogodišnjim mirovnim sporazumima.

Iz Ministarstva trezora SAD-a navode da Dodik potkopava institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i inicirajući uspostavljanje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska.