Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski ambasdaor

Field iznio zabrinjavajuće podatke: U toku diplomatska ofanziva na bh. pravosuđe!?

field

Ambasador Field je iznio poražavajuće statističke podatke OSCE-a BiH koji se odnose na rezultate rada bh. pravosuđa

Matthew Field, britanski ambasador u BiH, sastao se danas sa predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem, sa kojim je, kako je kazao, razgovarao o načinima na koje Ujedinjeno Kraljevstvo može nastaviti i proširiti podršku bh. pravosuđu.

Razgovarano je i o “sve većem fokusu na kontinuiranim rezultatima u slučajevima teškog kriminala i potrebi da sve institucije rade svoj posao”.

Nakon sastanka je Field iznio i poražavajuće statističke podatke OSCE-a BiH koji se odnose na rezultate rada bh. pravosuđa.

– Podaci OSCE-a pokazuju da je broj osuđujućih presuda za ratne zločine u BiH pao sa 86 posto iz 2014. godine na 39 posto 2018. godine – napisao je ambasador Filed.

Dodao je da je broj i profil optuženih za korupciju “jednako razočaravajući sa de facto nekažnjivošću za ove zločine”, a ovaj se kritički osvrt naročito odnosi na rad Tužilaštva BiH.

Podsjetit ćemo da je ranije ovog mjeseca u organizaciji Ambasade SAD-a održan sastanak na temu izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH s ciljem “omogućavanja transparentnijeg imenovanja sudija i tužioca”, piše Faktor.

Pored ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona, sastanku su prisustvovali sudija Vrhovnog suda FBiH Goran Nezirović, sudija Suda BiH Branko Perić, glavni tužioc Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i pomoćnik USAID administratora za Evropu i Euroaziju Brock Bierman.

Zanimljivo je i poprilično indikativno da ambasador SAD-a i zvaničnik USAID-a o potrebi izmjena Zakona o VSTV-u nisu razgovarali sa rukovodstvom te institucije, odnosno sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom te potpredsjednicama Jadrankom Lokmić-Misirača i Ružicom Jukić, koja je kasnije kritizirala Ambasadu SAD-a zbog organizacije ovog sastanka.

Upravo je rukovodstvo VSTV-a nerijetko u javnosti označavano kao jedan od najodgovornijih faktora za postojeće stanje u pravosudnom sistemu. Kritički su se na račun odluka VSTV-a nerijetko osvrtali Goran Nezirović i Branko Perić, koji su prisustvovali ovom sastanku.