Britanski ambasador o odluci Schmidta

Funkcionalne vlade, na svim nivoima, ključne su za osiguranje napretka i stabilnosti

Novi veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julian Reilly predao vjerodajno pismo Šefiku Džaferoviću
18.07.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Novoimenovani veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Julian Reilly predao je vjerodajno pismo Predsjedatelju Predsjednistva BiH Sefiku Dzaferovicu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Domaći politički akteri sada moraju zajedno raditi na implementaciji izbornih rezultata i podržavanju reformi potrebnih za napredak BiH na njenom euroatlantskom putu”

Ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly podržao je večeras odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojima s mijenja Ustav FBiH i Izborni zakon BiH.

-Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ulogu visokog predstavnika u BiH i njegovog Ureda. Na žalost je da su ovlasti visokog predstavnika i dalje potrebne u ??, ali u nedostatku domaće političke volje ili liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji Dejtonskog sporazuma i pružanju podrške okviru za prosperitetnu budućnost, poručio je Reilly u svojoj objavi.

Istakao je da njegove odluke treba posmatrati u tom svjetlu i da su funkcionalne vlasti svim nivoima, su ključne za osiguranje napretka i stabilnosti.

-Domaći politički akteri moraju sada raditi zajedno i implementirati izborne rezultate te podržati reforme potrebne za napredak BiH na euro-atlantskom putu, zaključio je britanski ambasador.