Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Matthew Field

Britanski ambasador za Fokus.ba: Građani BiH trebaju očekivati i zahtijevati više

matt-field

Zajedničko za svu podršku Ujedinjenog Kraljevstva ovdje je nastojanje da se izgradi bolja BiH u kojoj svi mogu ostvariti svoj potencijal i biti uspješni

Razgovarala: Semira Degirmendžić

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field u intervjuu za Fokus.ba govorio je predstojećim lokalnim izborima u BiH, kao i nemogućnosti vladajućih partija da dođu do kompromisa, zbog čega ispaštaju građani BiH, što je Field ocijenio “frustrirajućim”.

Govorio je i o stanju u pravosuđu u BiH, ali i institucijama u borbi protiv korupcije u našoj zemlji. Pitali smo ambasadora i kako komentariše retoriku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, kao i njegov odnos prema BiH.

Neizostavna tema bila je i večerašnja nogometna utakmica play-offa za plasman na Evropsko prvenstvo između BiH i Sjeverne Irske, a ambasador je istakao žal što navijači gostujuće reprezentacije zbog poznatih razloga neće moći prisustvovati utakmici, te da će večeras vjerovatno biti jedini navijač Sjeverne Irske na Grbavici.

U BiH će za nešto više od mjesec biti održani lokalni izbori, a još nisu implementirani ni izborni rezultati Općih izbora održanih 2018. godine, odnosno još nemamo novu Federalnu vladu. Istovremeno zbog aktuelnih prevara koje se javljaju u procesu prijave glasača pute pošte, mnogi su skeptični i sumnjaju u to da će izbori biti transparentni. I Vi ste na Twitteru dali podršku CIK-u da istraži sve nepravilnosti, međutim koliko je s Vaše tačke gledišta izvjesno da će one biti otklonjene i da će izbori biti pošteni?

Izbori su ključni trenutak u svakom demokratskom društvu, kada građani biraju ko će ih predstavljati naredne četiri godine. Ja podržavam CIK kao bh. instituciju direktno odgovornu za nadzor izbornog procesa i za istraživanje svih oblika neregularnosti. Ali, mnogi drugi imaju ulogu i odgovornosti, posebno političke stranke koje moraju sebe i svoje članove držati na najvišem standardu. Ako se desi suprotno, posebno upotreba govora mržnje ili nevaljana registracija – to se mora brzo riješiti. Političari također imaju odgovornost, ustvari zakonsku obavezu, da osiguraju da se izborni rezultati implementiraju i vlasti formiraju tako da odražavaju volju građana. Nevjerovatna je činjenica da rezultati izbora iz 2018. godine još nisu implementirani. Ako ste zadovoljni sa stvarima kakve jesu, trebate glasati. Ako niste zadovoljni, trebate glasati. Također, nadam se da će više žena glasati i da će ih više biti izabrano, čime bi se došlo do bolje kvalitete u procesu donošenja odluka i pozitivnih promjena za sve zajednice.

Među političkim liderima, prije svega SDA, HDZ-a i SNSD-a i dalje nema dijaloga koji bi doveo do kompromisa u vezi s mnogim pitanjima, prije svega evropskog puta naše zemlje, Izbornog zakona, ali i rješavanja ključnih problema koji direktno utječu na život građana. Napore da se postigne dogovor i napredak godinama ulaže međunarodna zajednica, uključujući svakako Veliku Britaniju čiji je doprinos u tom pravcu ogroman. Međutim, jasno je da bez dogovora domaćih političara neće biti promjena u ovoj zemlji. Kako Vi komentirate trenutnu situaciju u našoj zemlji ?

Frustrirajuće je to. Napredak ostvaren u BiH je zaista nedovoljan, posebno u polju reformi koje zemlju mogu približiti EU. Ali, još važnije, ove promjene su ono šta građani BiH žele – jača vladavina prava, snažnija borba protiv korupcije, bolje obrazovanje i zdravstvo, manje birokratije za kompanije i investitore, bolja fizička i digitalna infrastruktura i manje miješanja stranačke politike u svakodnevni život, uključujući i u zapošljavanje. To treba biti na spisku prioriteta svih političkih stranaka u BiH, svakog izabranog predstavnika. Građani trebaju očekivati više i zahtijevati više. I da, Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje ovdje da pomogne kako god možemo.

Mnogi su iznenađeni retorikom Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske kada govori o BiH. Kako Vi gledate na to, kao i na činjenicu da je Milanović nedavno uputio poziv za sastanak samo Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH iz RS-a, a izostavio je poslati poziv drugoj dvojici članova Predsjedništva BiH? Koliko ovakav nastup predsjednika Hrvatske koja je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma doprinosi odnosima ne samo dvije zemlje, nego i općenito regionalnoj stabilnosti?

Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje u regionu, treba imati konstruktivne i plodne odnose sa svim svojim susjedima. Zato značajan dio podrške Ujedinjenog Kraljevstva uključuje prekograničnu saradnju, rješavanje pitanja koja su već dugo otvorena poput traženja nestalih, razvoja infrastrukture, borbe protiv organizovanog kriminala ili slobode medija. Također, podržavamo Berlinski proces i druge regionalne inicijative. Nadam se da takvi napori mogu pomoći izgradnju uzajamnog povjerenja koje je neophodno za dobrosusjedske odnose.

Velika Britanija stalno ističe napore i podršku poboljšanju stanja u pravosuđu u BiH, ali i institucijama u borbi protiv korupcije u BiH. Kako ocjenjujete stanje u ovim oblastima?

Slažem se sa posljednjim izvještajem EU, a vjerujem i sa velikim brojem građana, u tome da je u pravosuđu postignut ograničeni napredak. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja podržavati ta poboljšanja i ja vjerujem da na velikom broju pozicija imamo voljne partnere, ali da nam je potreban stalni angažman na svim nivoima kako bi vidjeli napredak. Vladavina prava ima mnogo aspekata i faktora, ali krajnji test za sve nas je jednostavan – niko nije iznad zakona. Kada građani vide da se poduzimaju konkretne mjere protiv odgovornih za korupciju – istrage, krivično gonjenje, presude i zatvorske kazne – onda će se i povjerenje povećati.

Nedavno je Misija OSCE u BiH predstavila izvještaj britanske sutkinje Joanne Korner o procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH. Izvještaj se odnosi na državni nivo i osim analitičkog dijela sadrži i prijedloge za unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina. U izvještaju je negativnu ocjenu dobilo Tužilaštvo BiH. Koliko su po Vašem mišljenju važni ovakvi izvještaji, a naročito ispunjenje preporuka iz takvih izvještaja?

Sutkinja Korner je stručnjak svjetskog kalibra u krivičnom gonjenju ratnih zločina, rangirana kao “visoko kvalificirana” za izbore za Međunarodni krivični sud od strane stručnog panela koji ima zadatak da ocijeni kandidate, a uz to i dugoročni prijatelj BiH. Ja zaista cijenim to što se vratila da ažurira izvještaj, sa jasnim preporukama za poboljšanje upravljanja slučajevima ratnih zločina i smanjenje velikog broja slučajeva na čekanju. Da, puno toga treba uraditi, ali to zahtijeva djelovanje u svom stadijima procesa i od strane različitih institucija, a veliki broj nas je spreman da pomogne. Kao prvi korak, pozdravljam usvajanje Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ali još puno toga treba uraditi.

Dosta tema iz oblasti bh. pravosuđa otvorila je i Istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosuđu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Pratite li rad ovog tijela i jeste li optimista da ova komisija može inicirati neke promjene u poboljšanju stanja u pravosudnim institucijama?

Detaljno pratim rad komisije. Nadzor Parlamenta je fundamentalni dio sistema provjera u demokratskom društvu i može osigurati bolji kvalitet zakona i pravosudnih postupaka. Ne treba se bojati transparentnosti i odgovornosti, jer to ne mora značiti bilo kakvo smanjenje neovisnosti.

Pratite li razvoj situacije u vezi s aferama koje su otkrivene pri javnim nabavkama početkom pandemije u BiH?

Bez komentarisanja pravosudnog postupka u toku, potpuno razumijem zašto navodi o zloupotrebi javnog novca uznemiruju veliki broj građana. Dio odgovora mora biti veća transparentnost potrošnje javnog novca, uključujući i digitalizaciju te informacije, još jedno područje u kome Ujedinjeno Kraljevstvo želi pomoći da se postigne napredak u periodu pred nama.

Da li pandemija koronavirusa utjecala na planove o podršci programa Velike Britanije u BiH?

To je dobro pitanje. Uticala je značajno na rad uposlenika Britanske ambasade, kao i drugih u BiH i diljem svijeta. Još uvijek se prilagođavamo drugačijim načinima rada i puno više se radi od kuće. Ali, potreba za podrškom je jednako velika, ako ne i veća. Tako da smo pružili dodatnu kratkoročnu pomoć sigurnim kućama za žrtve nasilja u porodici, za komuniciranje zdravstvenog sektora, za zaštitnu opremu i ambulante za vojsku i civile. Također, radimo na implementaciji podrške koja je planirana prije pandemije, u poljima koja su važna građanima BiH.

Šta možete reći o stipendijama za postidiplomski studij koji nudi Vlada Velike Britanije?

Hvala što ste pitali – ovo je jedna od meni omiljenih tema. Chevening program Ujedinjenog Kraljevstva nudi punu stipendiju, uključujući troškove života i puta, na fakutetu po vašem izboru, za master studij u polju po vašem izboru. Aplikacije se moraju podnijeti do 3. novembra. Tražimo buduće lidere koji iskustvo i vještine mogu vratiti u ovu zemlju. Zaista bih ohrabrio sve zainteresovane da prouče informacije dostupne na web stranici chevening.org ili da jednostavno urade pretragu pod Chevening kako bi saznali više.

Nedavno ste objavili jedan zanimljiv poziv mladima da se prijave za funkciju vašeg savjetnika. Otkud ova ideja?

Zajedničko za svu podršku Ujedinjenog Kraljevstva ovdje je nastojanje da se izgradi bolja BiH u kojoj svi mogu ostvariti svoj potencijal i biti uspješni. To radimo imajući u vidu mlade ljude, jer su oni budući donosioci odluka, lideri, poslovni ljudi, uzori. Također, želim čuti direktno od njih, ali moje kretanje i kontakti su smanjeni zbog pandemije. Tako da ova grupa mladih savjetnika treba da mi pruži priliku da o ovim pitanjima razgovaram sa malom grupom mladih, starosti 18-29 godina, iz svih dijelova zemlje (jer je online), a da oni zauzvrat dobiju podršku u obliku mentorstva i savjetovanja u polju ličnog razvoja. Aplikacija je jednostavna i nadam se da će nam se javiti veliki broj mladih.

U četvrtak se igra nogometna utakmica BiH – Sjeverna Irska. Nedavno ste bili na tribinama utakmice Celtic – Sarajevo. Hoćete li opet utakmicu bodriti uživo i za koga ćete navijati?

Utakmica između Sjeverne Irske i BiH 2018. godine mi je zaista ostala u sjećanju i žao mi je što ovaj put sjajni navijači gostiju, zeleno-bijela armija, neće moći biti sa nama. Nadam se da ću biti na utakmici i naravno, navijaću za Sjevernu Irsku kao njihov ambasador (i možda jedini njihov navijač na Grbavici). Puno toga zavisi od ove utakmice. Zaista se nadam da ćemo gledati odličnu utakmicu.

Veoma ste aktivni na Twitteru i često ulazite u komunikaciju na toj društvenoj mreži s ostalim twitterašima iz BiH. Jeste li nekog od njih upoznali i uživo?

Korištenje društvenih mreža, posebno Twittera i Instagrama mi je bio novi izazov na ovom poslu, ali u kome sam uživao. Jedna prednost ovog oblika komunikacije je da mi daje priliku da direktno komuniciram sa ljudima, jer je dvosmjerna komunikacija. Ponekad to znači da primam kritike, ponekad pohvale, ponekad ideje kako bolje raditi posao. Desilo se dosta puta da za neku grupu ili događaj ili osobu prvo saznam online, a onda ih upoznam u stvarnom svijetu i to zna biti zabavno. Bilo šta što mi pomaže da bolje razumijem ljude i ovu zemlju, te efikasnije predstavljam Ujedinjeno Kraljevsto je dobrodošlo.