saradnja

Britanski ministar za Oružane snage James Heappey u posjeti BiH

James Heappey
FOTO: Parlament UK
James Heappey

Ujedinjeno Kraljevstvo i Bosna i Hercegovina blisko sarađuju u oblastima odbrane i sigurnosti, kao saveznici i prijatelji od uzajamnog povjerenja – saopćeno je iz britanske ambasade

Britanski ministar za Oružane snage James Heappey danas boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, tokom koje će se susresti s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom, načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalom Senadom Mašovićem, zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, te komandantima EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu kako bi razgovarali o napretku BiH na njenom euro-atlantskom putu, te ponoviti kontinuiranu podršku Ujedinjenog Kraljevstva sigurnosti i suverenitetu BiH.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Bosna i Hercegovina blisko sarađuju u oblastima odbrane i sigurnosti, kao saveznici i prijatelji od uzajamnog povjerenja – saopćeno je iz britanske ambasade.

Tokom zvaničnih susreta, ministar će ponoviti opredjeljenost Ujedinjenog Kraljevstva da podrži reformu sistema odbrane i kontinuirani razvoj Oružanih snaga BiH, uključujući kroz zajedničku vojnu obuku, isporuku opreme i razmjenu znanja u oba smjera.

Sve ovo pomaže izgradnji opštih kapaciteta Oružanih snaga BiH i njihovoj sposobnosti da provode zadatke uz druge međunarodne snage.

– U jeku ilegalne Ruske invazije na Ukrajinu, ovakva partnerstva u oblastima odbrane i sigurnosti pomažu više nego ikada u održavanju stabilnosti i sigurnosti suverene Bosne i Hercegovine – navedeno je u saopćenju.

Ministar Heappey će, takođe, otvoriti konferenciju Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost IGES 2023: Strateško partnerstvo BiH – euro-atlantski svijet i naglasiti partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva i BiH po pitanju odbrane i sigurnosti, kako tradicionalne tako i hibridne.