Obraćanje žrtvama i narodima BiH

Britanski premijer Boris Johnson: Ne smijemo dozvoliti da se zaboravi Srebrenica (VIDEO)

Boris Johnson

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, britanski premijer Boris Johnson i NjKV princ od Velsa poslali su svoje poruke kojima odaju počast žrtvama genocida. Ove poruke bile su dijelom današnje zvanične komemoracije u Memorijalnom centru Potočari, a večeras će biti prikazane i na događaju kojim britanska organizacija Remembering Srebrenica organizuje u UK

Prije 25 godina, dok je strašni konflikt bjesnio u Bosni i Hercegovini već treću godinu, Evropa je svjedočila najgorem zločinu na svojoj teritoriji od vremena Drugog svjetskog rata.

Više od 8.000 muškaraca i dječaka muslimana su ubijeni u genocidu u Srebrenici, a preko 20.000 žena i djece su nasilno deportovani.

Želim vam se još jednom pridružiti u pomenu na žrtve tih groznih događaja, i u podršci porodicama u njihovoj borbi za pravdu.

Kao i u mnogim slučajevima ovog konflikta koji je rezultirao u nasilju i destrukciji diljem Zapadnog Balkana, veliki broj porodica još uvijek ne zna šta se desilo njihovim najmilijim.

Veliki broj počinilaca još uvijek nije odgovarao za počinjeno. A, postoje i oni koji bi radije zaboravili ili negirali grozotu onoga što se desilo.

Ne smijemo dozvoliti da se to desi. Dužnost nam je prema žrtvama i budućim generacijama da pamtimo Srebrenicu i da osiguramo da se nikada ne ponovi.

Ponosan sam na ulogu koju je Britanija imala u zadnjih 25 godina u borbi za pravdu, uključujući i rad britanskih sudija, advokata i tužilaca.

Nastavićemo sa tim radom, ostaćemo uz vas i raditi zajedno na eliminaciji predrasuda i diskriminacije, kako bi stvorili sigurniju budućnost sa više nade za sve.


25 years ago when the terrible conflict in Bosnia and Herzegovina had been raging for three years, Europe witnessed the worst atrocity on its soil since the Second World War.

Over 8,000 mainly Muslim men and boys were killed in the genocide at Srebrenica – and more than 20,000 women and children were forcibly deported.

I want to join with you once more in mourning the victims of those terrible events, and to stand with the families in their fight for justice.

As in so many cases from this conflict, which brought violence and destruction across the Western Balkans, many families still do not know what happened to their loved ones.

Many perpetrators still have not been held to account. And there are those who would prefer to forget or deny the enormity of what took place.

We must not allow that to happen. We owe it to the victims and to future generations to remember Srebrenica and ensure it never happens again.

I am proud of the role Britain has played over the past 25 years in the fight for justice, including the work carried out by British judges, lawyers and prosecutors.

We will continue in that work, remaining by your side, and working together to eliminate prejudice and discrimination, so that we can create a safer and more hopeful future for everyone.