BiH

odgovor ministrici turković

Brkić: Zlonamjerno prebacivanje odgovornosti na hrvatske dužnosnike

08/11/2020

On je kazao kako podrška dužnosnika HDZ-a BiH evropskim putu Bosne i Hercegovine nikada nije bila upitna te je dodao kako su upravo pojedini dužnosnici SDA javno propitivali potrebu ulaska BiH u "mini Schengen"

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić odbacio je navode ministrice Bisere Turković koja je objavila da su ministri HDZ-a BiH svojim nedolaskom na sjednicu Vijeća ministara BiH onemogućili pridruživanje Bosne i Hercegovine novoj inicijativi u okviru Berlin procesa te da su tako usporili europski put BiH.

– Ministrica Turković zlonamjerno i tendenciozno, ali očito vrlo promišljeno želi prebaciti političku odgovornost s pomanjkanja političke volje dužnosnika SDA za traganjem konsenzusa na Vijeću ministara oko stava BiH vezano za pristupanje inicijativi “mini Schengen” – istaknuo je Brkić.

On je kazao kako podrška dužnosnika HDZ-a BiH evropskim putu Bosne i Hercegovine nikada nije bila upitna te je dodao kako su upravo pojedini dužnosnici SDA javno propitivali potrebu ulaska BiH u “mini Schengen”.

– Dužnosnici HDZ-a BiH su na zadnjem sastanku s povjerenikom za proširenje svi odreda, i iz Vijeća ministara, i iz Parlamentarne skupštine BiH, dali podršku procesu koji bi trebao regiji zapadnog Balkana donijeti političku i ekonomsku stabilnost te jamčiti slobodu kretanje ljudi, kapitala, roba i usluga kako je to zagarantirano i unutar same Evropske unije – kazao je Brkić.

Dodao je kako su dužnosnici HDZ-a BiH “predvodnici evropskog puta BiH” te da bez inicijative HDZ-a BiH da se preda zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, BiH ne bi bila u situaciji da u prvoj polovici 2021. godine BiH dobije status kandidata.

– Ministrici Turković savjetujem da energiju usmjeri na traženje konsenzusa unutar Vijeća ministara za jedinstvenim stavom koji bi uključio sve dijelove bh. društva i sve ustavne nivoe vlasti, jer u Evropsku uniju ne integrira se niti jedno ministarstvo niti jedna stranka već kompletno bh. društvo sukladno ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti – poručio je Brkić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.