Brnabić: Dobri odnosi BiH i Srbije ključni za stabilnost regiona

de_psbih_premijerka_ssrbije

Članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić ocijenili su danas na sastanku u Beogradu da su dvije zemlje važni politički i ekonomski partneri, čiji su dobri odnosi ključni za stabilnost cijelog regiona.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa BiH i Srbije, kao i o pitanjima regionalne stabilnosti, infrastrukturnog povezivanja i međusobne podrške u procesu evropskih integracija, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Potvrđeno je zajedničko opredjeljenje da, međusobnom podrškom u procesu evropskih integracija, BiH i Srbija nastave da ulažu napor za očuvanje mira i stabilnosti, čime se relaksiraju i unutrašnji politički odnosi u obje zemlje.

S tim u vezi, pozdravljena je činjenica da je BiH predala odgovore na Upitnik Evropske komisije, te upozoreno na to da ne bi bilo dobro da bilo koja zemlja u regionu zapadnog Balkana zaostaje u procesu evropskih integracija.

Zajednički je naglašeno da postoji interesovanje da dijalogom i u što skorije vrijeme budu riješena sva otvorena pitanja u odnosima dvije zemlje, a posebno pitanje odnosa prema prošlosti, pitanje granice, kao i imovinsko-pravna pitanja.

Razgovarano je i o izgradnji i trasama auto-puta Sarajevo-Beograd, za koji je ocijenjeno da će biti od ogromne koristi za obje zemlje i u političkom i u ekonomskom pogledu, posebno kad je riječ o povećanju stranih investicija.

Pomenuto je i pitanje ukidanja rominga u zemljama regiona, što bi, kako je rečeno, bio veliki pozitivan signal i za EU i za sve građane zemalja zapadnog Balkana.

Razgovarano je i o međusobnom priznavanju diploma, olakšavanju dobijanja radnih viza, kao i usklađivanju carinskih propisa i olakšavanju prelaska granice s ciljem povećanja razmjene ljudi, robe i kapitala.

Sagovornici su uvjereni da će ova posjeta, posebno u formatu svih članova kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavljati značajan iskorak u odnosima dvije zemlje u svim oblastima.

U nastavku dvodnevne zvanične posjete Srbiji, delegacija BiH sutra će se u Beogradu sastati i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U delagaciji BiH su predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i njihovi zamjenici Šefik DŽaferović, Borjana Krišto, Safet Softić i Bariša Čolak.