Srbijanska premijerka

Brnabić: Pitanje granice između Srbije i BiH riješiti što prije

brnabic

– Za Srbiju je od životne važnosti regionalna saradnja, mir i stabilnost. Bez stabilnog i jakog regiona niko od nas ne može ostvariti sve potencijale koje želi bez obzira na pojedinačni ekonomski razvoj svake od država – kazala je

Odnosi između Republike Srbije i Republike Srpske su sve bolji i to nije ni na čiju štetu nego je u korist svih građana u regiji i takvim odnosima se ponosim, kazala je danas predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Kako je dodala, činjenica da još uvijek nije formirana vlast u BiH nakon oktobarskih parlamentarnih izbora utiče na te odnose kao i na odnose BiH s drugim zemljama, ali to najviše utiče na građane zbog čega je to najviše unutrašnje pitanje BiH.

– Za Srbiju je od životne važnosti regionalna saradnja, mir i stabilnost. Bez stabilnog i jakog regiona niko od nas ne može ostvariti sve potencijale koje želi bez obzira na pojedinačni ekonomski razvoj svake od država – kazala je.

Dobro integrirani region preduvjet je za sve zemlje regije budući da je svaka od zemalja malo tržište pojedinačno, a napomenula je i da je pitanje državne granice između Srbije i Bosne i Hercegovine što prije potrebno riješiti.

Novinare je zanimala i situacija u vezi sa odnosima Srbije i Kosova, a predsjednica Brnabić kazala je da pitanje razgraničenja između Srbije i Kosova nije nikada ni bilo na dnevnom redu i to je bila samo jedna od opcija, ali konkretnog prijedloga nikada nije bilo.

Dodala je i to da ne očekuje konačan sporazum o normalizaciji odnosa do oktobra što je termin do kojeg će, pišu mediji, visoki dužnosnici Evropske unije pozvati dvije zemlje na postizanje dogovora.

– Nemam niti jedan razlog da to mislim jer smo mi sve dalje od dijaloga, a samim tim i od mogućeg konačnog rješenja ili dugoročnog sporazuma. Imali smo dijalog, ali je Priština povukla druge jednostrane poteze koji su bili protiv dijaloga – tvrdi Brnabić.

Kao jedan od tih poteza Kosova izdvojila je i onaj koji se tiče BiH, a u pitanju je uvođenje stopostotnih taksi na robu iz Srbije i BiH, podsjećajući da se ta odluka mora povući kako bi bio nastavljen dijalog između Beograda i Prištine.

Napomenula je i da problem predstavlja šestogodišnje nepoštovanje Prištine takozvanog Briselskog sporazum koji je bio prvi sporazum o normalizaciji, a jedini zadatak bio da se na Kosovu uspostavi zajednica srpskih općina što nije urađeno, dok je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz tog sporazuma.

Brnabić ističe i to da Evropska unija kao garant Briselskog sporazuma, s druge strane, nije učinila ništa kako bi navela Prištinu da ispuni taj sporazum, a smatra da bi bila potpuno drugačija situacija da je Priština kao Beograd ispunila odredbe tog dokumenata.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić bila je jedna od učesnica današnjeg Jahorina ekonomskog foruma.