Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Broj izbjeglica u Sarajevu se enormno povećao, stvara se veliki izbjeglički tabor”

izbjeglice sarajevo1

Predstavnici Humanitarne organizacije “Merhamet“ MDD posjetili su izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja u parku preko puta Vijećnice u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik HO “Merhamet” MDD Hajrudin Šahić se u razgovoru s izbjeglicama interesirao o njihovom broju i prioritetnim potrebama.

“Merhamet nastoji da se u razgovorima s nadležnim institucijama u BiH, traže i nađu najpovoljnija rješenja za zbrinjavanje migranata, među kojima su brojne porodice s djecom. ‘Merhamet’ je o ovom problemu, između ostalih, razgovarao i s predstavnicima Ministarstva za izbjegla i raseljena lica BiH. Ovim unesrećenim ljudima, koji su trenutno našli utočište u BiH, ‘Merhamet’ pomaže od njihovog dolaska, u skladu sa svojim mogućnostima”, kazao je Šahić.

Izbjeglice su zajedno sa Šahićem posjetili i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina, sa svojim saradnicima, te predstavnici Općine Centar.

Uvjerili su se da se broj izbjeglica enormno povećao, te da se postepeno na ovoj lokaciji stvara veliki izbjeglički tabor.

Rukovodstvo Općine Stari Grad apeliralo je na više nivoe vlasti da se uključe u rješavanje gorućeg problema jer prijeti opasnost da se grad suoči s ogromnim brojem izbjeglica, na lokaciji koja nije adekvatna i ne pruža potrebne uslove.