Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sredstava sve manje

Broj korisnika narodne kuhinje u Bijeljini se od otvaranja utrostručio

bijeljina

eliki broj sugrađana nema ni za osnovne životne potrebe, a donatora je sve manje

Oko 700.000 osoba u BiH živi na rubu siromaštva. Gotovo svaki šesti stanovnik sebi ne može da obezbijedi ni jedan obrok dnevno. Javne kuhinje su za više od 20.000 građana postale jedino mjesto gdje mogu dobiti barem jedan obrok. Nažalost, iz dana u dan spisak korisnika je sve duži, a sredstava je sve manje.

U odnosu na period kada je narodna kuhinja u Bijeljini osnovana broj korisnika tri puta se povećao. Socijalna pomoć, niska penzija ili poneka nadnica nedovoljni su da se podmire sve potrebe, pa je obrok za 270 korisnika narodne kuhinje u Bijeljini ujedno i jedini obrok koji imaju u toku dana.

Za nabavku, pripremu i distribuciju hrane godišnje se iz lokalnog budžeta izdvaja oko 100.000 KM. No, u odnosu na realne potrebe to je još nedovoljno. Veliki broj sugrađana nema ni za osnovne životne potrebe, a donatora je sve manje. Brojnim akcijama nastoje se obezbijediti neophodne količine.

Podjela hrane vrši se na šest punktova: četiri u Bijeljini i dva u Janji. Za pedeset korisnika koji nisu u mogućnosti doći na neki od punktova obrok se odnosi na kućnu adresu.