Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Sarajevski dijalog o migracijama"

Broj migranata na Balkanu povećan za 60 posto, a godišnje se iseli pet posto stanovništva

Foto: Muhamed Hadžibegić/ Fena
Zamjenica generalnog direktora IOM-a na konferenciji "Sarajevski dijalog o migracijama"

Daniels je poručila da je neophodan nastavak napora u borbi protiv krugova koji se bave trgovinom ljudima i na uspostavljanju sistema za povratak u zemlje porijekla onih migranata koji ne ispunjavaju zakonske uslove za ostanak

Zamjenica generalnog direktora Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Ugochi Florence Daniels izjavila je danas na konferenciji “Sarajevski dijalog o migracijama” da je prošle godine na zapadnom Balkanu zabilježeno povećanje broja migranata od 60 posto u odnosu na 2021.

Pojasnila je da istovremeno pet posto lokalnog stanovništva svake godine napusti regiju zbog društvenih i ekonomskih faktora.

Daniels je poručila da je neophodan nastavak napora u borbi protiv krugova koji se bave trgovinom ljudima i na uspostavljanju sistema za povratak u zemlje porijekla onih migranata koji ne ispunjavaju zakonske uslove za ostanak.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić rekao je da će zemlje zapadnog Balkana biti još više jedinstvene i solidarne u savladavanju svih problema koje sa sobom nose migracije.

Dodao je da geostrateški značaj regije dugo nije bio očigledniji nego tokom migrantske krize, koja osim humanitarnog predstavlja i politički i sigurnosni izazov.

-Kriminalitet u migrantskoj krizi se najviše ogleda u ilegalnom transportu i trgovini ljudima, ali i drogom i oružjem – naglasio je Nešić.

Državni sekretar za pitanja migracija i azila Švedske Anders Hall naglasio je da su migracije u vrhu prioriteta švedskog predsjedavanja Evropskom unijom, te da su zemlje zapadnog Balkana ključni partneri EU u nastojanju na očuvanju sigurne i prosperitetne Evrope.

Potcrtao je da BiH ima istorijsku priliku da postane punopravna članica EU i pozvao da ona bude iskorištena jer će je ostale članice rado primiti.

Na konferenciji na Jahorini bi trebao biti usvojen akcioni plan za implementaciju obaveza iz Skopske deklaracije usvojene na Ministarskoj konferenciji o održivom upravljanju migracijama na zapadnom Balkanu u novembru 2022.