kanton sarajevo

Broj oporavljenih od koronavirusa i dalje veći od broja oboljelih

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 2.543 slučaja zaraze koronavirusom

Nakon analize 720 uzoraka, prikupljenih u periodu od 7. do 10. decembra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 137 novozaraženih osoba koronavirusom, saopćila je kantonalna pres-služba.

Od ovog broja, porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 80 zaraženih osoba, odnosno 68,39 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 271 osoba se oporavila od zaraznog oboljenja Covid-19, čime je i danas nastavljen pozitivan trend većeg broja oporavljenih od broja novozaraženih ovim virusom u Kantonu Sarajevo.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (175), te u Općoj bolnici (92) hospitalizirano je ukupno 267 osoba,od kojih tri koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju, a 34 neinvazivnu ventilaciju.

U protekla 24 sata, sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 20 pacijenta.

Nažalost, desilo se pet smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 316 osoba.

Trenutno su u Kantonu Sarajevo aktivna 2.543 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 11. decembra ove godine ukupno su registrovane 22.123 zaražene osobe koronavirusom, od kojih je njih 19.264 oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U periodu od 28. novembra do 12. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 3.263 samoizolacije.

– Kako bismo smanjili opasnost od zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je važno držati propisani fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu se naći na web stranici: www.zzjzks.ba.