BiH

novi podaci

Broj oporavljenih od korone u KS u protekla 24 sata veći od broja novozaraženih

16/11/2020

”Ono što je ohrabrujuće je da je tzv. r-koeficijent u posljednjih pet dana u padu i on iznosi ispod jedan, što je jako dobar pokazatelj da bismo se možda mogli polako nadati da ova epidemija ili sadašnji val epidemije u KS jenjava. Također, sedmodnevna incidenca, broj novozaraženih u sedam dana na 100.000 stanovnika, je u padu”, rekao je član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Adem Zalihić

Broj oporavljenih od infekcije COVID-19 u Kantonu Sarajevu nakon dužeg vremena veći je od broja novozaraženih, naveli su predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS), koji su na konferenciji za medije u ponedjeljak javnost informisali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS, javlja Anadolu Agency (AA).

Adem Zalihić, član Kriznog štaba KS, uz napomenu da su uzorci prikupljani od 12. do 15. novembra, kazao je kako je u protekla 24 sata novozaraženih slučajeva 276, od čega 180 (65,21 posto) čine osobe koje su u samoizolaciji od ranije i pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti ranije oboljelih.

Broj izliječenih u protekla 24 sata je 283.

”Ovo je nešto što nas ipak mora radovati, jer mislim da je ovo prvi put u proteklom nekom periodu da je broj novozaraženih manji od broja oporavljenih, što je jedan jako dobar pokazatelj“, rekao je Zalihić.

Broj smrtnih ishoda prijavljenih u protekla 24 sata je pet, a broj obrađenih testova u protekla 24 sata je 802.

Broj hospitaliziranih pacijenata je 378, od čega KCUS (sve klinike uključujući izolatorij Podhrastovi) 270, a Opća bolnica ”Prim.dr. Abdulah Nakaš” 108. Na respiratoru na Podhrastovima je pet pacijenata, a otpušteno s hospitalizacije u protekla 24 sata, 10 slučajeva.

Ukupan broj do sada zaraženih u KS je 15.761 slučaj. Ukupno izliječenih u KS je 9.432, a aktivnih 6.141. Ukupan broj smrtnih slučajeva je 188. Aktivnih izolacija za period od 2. do 16. novembra je 6.689.

”Ono što je ohrabrujuće je da je tzv. r-koeficijent u posljednjih pet dana u padu i on iznosi ispod jedan, što je jako dobar pokazatelj da bismo se možda mogli polako nadati da ova epidemija ili sadašnji val epidemije u KS jenjava. Također, sedmodnevna incidenca, broj novozaraženih u sedam dana na 100.000 stanovnika, je u padu”, rekao je Zalihić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.