Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Broj pasa lutalica u Sarajevu smanjen za 38 posto

12/12/2015

Projektom masovne sterilizacije i sterilizacije vlasničkih pasa na području Kantona Sarajevo, koji je organizovao “Dogs Trust BiH”, smanjen je broj pasa lutalica za 38 posto.

Sterilizacija je realizovana od maja 2013. do oktobra 2015. godine, navodi
za Srnu predstavnik ove organizacije Sanja Bijankuli i napominje da Kanton Sarajevo ima najizraženiji problem sa psima lutalicama.

“Dogs Trust BiH” smatra da će, ako se model sistema za upravljanje populacijom pasa, zasnovan na Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, realizuje uspješno u ovom kantonu, to biti lakše “preslikati” i u ostalim sredinama.

Bijankuli napominje da sterilizacija vlasničkih pasa podrazumijeva i dodatni tretman ljubimca.

Ona ukazuje na značaj sterilizacije, koja zaustavljanjem dalje reprodukcije pasa sprečava da novi psi budu rođeni na ulici i završe kao psi lutalice.

Bijankuli napominje da je projekat besplatne sterilizacije planiran i u narednoj godini.

Organizacija realizuje i projekat usavršavanja veterinara, koji se sprovodi u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, jedinim te vrste u BiH.

“Dogs Trust BiH” finansira i pruža tehničku podršku treningu najnovijih metoda hirurške sterilizacije i anestezije, koji je otvoren za sve veterinarske profesionalce iz cijele BiH.

Ova organizacija ima odličnu saradnju i sa Veterinarskom komorom Republike Srpske u organizovanju obuke za veterinare.

“Cilj obuke je uspostavljanje što više timova hirurga-anesteziologa koji bi onda, u saradnji sa lokalnim vlastima, sprovodili kampanje masovne sterilizacije pasa”, precizira Bijankulijeva za Srnu.

“Dogs Trust BiH” organizuje i program edukacije u školama, odnosno radionice koje djecu uče da budu bezbjedna sa psima, da znaju potrebe pasa, te da u budućnosti postanu odgovorni vlasnici pasa.

Taj projekat, kako navodi Bijankuli, u Kantonu Sarajevo traje već tri godine, a u Livanjskom kantonu od 2014. godine, dok je u Banjaluci i regiji Zvornik počeo tek ove školske godine.

“Dogs Trust” jedna je od najvećih svjetskih organizacija za brigu o psima sa sjedištem u Velikoj Britaniji, a njen cilj je – dan kada svi psi mogu živjeti srećno, oslobođeni prijetnje od nepotrebnog stradanja.

Ova organizacija oformljena je 2012. godine i u njoj rade isključivo ljudi iz BiH.

Komentari

1 Comment

  1. mimi boss

    12/12/2015 at 13:57

    Bice ih jos anje, s obzirom da sam nedavno citao za sarajevske kineske restorane sa psecom hranom, Eto njima besplatnog mesa skupljajuci pse lutalice

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.