Brojne domaće i strane delegacije upisale se u Knjigu žalosti (FOTO)

BiH

aa_picture_20150711_5828202_web

U nekadašnjoj Fabrici akumulatora u Potočarima predstavnici brojnih domaćih i stranih delegacija upisali su se u Knjigu žalosti zapisujući svoja osjećanja nakon dolaska na mjesto gdje je prije 20. godina počinjen najstrašniji zločin nakon Drugog svjetskog rata.

Među njima su broji predstavnici političkog i diplomatskog kora u BiH, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, premijer Federacije Fadil Novalić, predsjednik međunarodnog suda u Hagu Theodor Meron i glavni tužilac Serge Brammertz, poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, jordanska kraljica Noor i britanska princeza Anne, direktorica Međunarodne komisije za traženje nestalih Kathryne Bomberger te nekoliko šefova država među kojima su predsjednik Slovenije, Crne Gore i Hrvatske Borut Pahor, Filip Vujanović i Kolinda Grabar-Kitarević te premijer Srbije Aleksandar Vučić i brojni drugi.

Počast žrtavama genocida došao je odati bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgan Petritsch koji je novinarima kazao da se danas osjeća posramljenim i da je pokušao uraditi sve što je mogao kako se genocid u Srebrenici nikad ne bi zaboravio.

Budući da se u svijetu na brojnim lokacijama trenutno ratuje, glavni tužilac Serge Brammertz je kazao da svijet nije naučio lekciju iz genocida u Srebrenici, a pitanje pravde za žrtve još uvijek nije zadovoljeno.

Na mjestu gdje je postavljena Knjiga žalosti prikazan je i dokumentarac o stradanjima Sebreničana u julu 1995. godine.

Delegacije koje su danas odlučile biti na ovom svetom mjestu prisustvuju komemoraciji za žrtva genocida i ukopu posmrtnih ostataka 136 žrtava.