BiH

podijeljenja mišljenja

Brojni predstavnici opozicije napustili protest zbog poteza Šefika Džaferovića

25/07/2022
Foto: Fena

Predrag Kojović iz Naše stranke kazao je za N1 da napušta skup nakon što je, po njemu, Džaferović zloupotrijebio proteste. S njim je otišao i Denis Bećirović, kandidat za člana državnog predsjedništva

Više hiljada građana večeras se odazvalo pozivu na proteste pred OHR-om, a iako je jedan od zahtjeva građana bio da im se obrati visoki predstavnik Christian Schmidt do toga nije došlo.

Iako su skupu prisustvovali predsjednici više političkih partija, dva člana Predsjedništva BiH, građanima se obratio samo Šefik Džaferović. Nekim od prisutnih političara to je zasmetalo i vrlo brzo su se udaljili sa skupa.

Predrag Kojović iz Naše stranke kazao je da napušta skup nakon što je, po njemu, Džaferović zloupotrijebio proteste. S njim je otišao i Denis Bećirović, kandidat za člana državnog predsjedništva.

Za razliku od Kojovića, lider SBB-a Fahrudin Radončić ocijenio je kako je Džaferović kao predsjedavajući imao pravo da se obrati.

“Saslušao sam sve, čuo sam uvaženog predsjedavajućeg Džaferovića i mislim da je s tim skup završen. Poslana je poruka iz Sarajeva visokom predstavniku da jedan problem ne rješava tako što napravi još veće. Nadam se da će odustati od ideja koje nisu dobre za BiH”, rekao je lider SBB-a.

“Moj komentar je da je Džaferović šef države i da mi imamo građansku dužnost da ga saslušamo. Dobro je da je i on govorio”, zaključio je Radončić.

Podsjećamo, dio građana pokušao je spriječiti obraćanje Džaferovića tokom protesta ispred OHR-a.

Ipak, Džaferović je uspio da pošalje poruku visokom predstavniku Christianu Schmidta iako su se sve vrijeme čuli zvižduci određene grupe demonstranata koji su bili protiv govora političara.

Drugih obraćanja političara nije bilo. Građani su na megafon tražili obraćanje Schmidta kako bi im objasnio svoje namjere. Okupljeni su jasno poručili da neće odustati od borbe za BiH, državu jednakih građana i da ne pristaju na nove diskriminacije.

Novi protestni skup zakazan je za utorak u 9 sati, a na njega je pozvala apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić.

Na večerašnji skup došao je veliki broj građana i iz drugih gradova BiH.

Samo nekoliko sati pred protestni skup predsjednik SDP-a Nermin Nikšić obznanio je da je razgovarao sa Schmidtom koji mu je rekao da sada neće biti nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

No, građani ne odustaju. Traže obraćanje visokog predstavnika, a u jednom trenutku okupljeni građani su pozvali Schmidta da ode iz Bosne i Hercegovine.

Komentari

Autor: N1/Fokus

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.