Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podrška kampanji

Broševi hrabrosti za Žene Kruščice: One su simbol borbe za bh. rijeke

Zene Kruscice foto 2 ACT (1)

Mi nećemo odustati, rijeku smo branili tijelima, branit ćemo opet

Poznata bh. dizajnerica nakita Iman della Luna Glušac koja će ovo ljeto svoje radove predstaviti na Milano Jewelry Weeku, podržala je kampanju #jaBiHdatecem za spas naših rijeka u BiH. Danas je zajedno sa aktivistkinjama Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT odnijela broševe hrabrosti koje je posebno dizajnirala i poklonila Hrabrim ženama Kruščice. Podsjećamo Hrabre žene Kruščice od avgusta 2017. godine se suprotstavljaju investitorima i neprestano brane rijeku Kruščicu, kako pred bagerima tako i pred specijalnim policijskim snagama koje su ih pretukle prije skoro četiri godine dok su one tijelima onemogućavale proboj mašina u korito rijeke.

Osim što su Hrabre žene Kruščice izvojevale veliku pobjedu nad investitorom, zaštitile svoju rijeku zajedno sa muškarcima iz zajednice i samostalno plaćale advokate za sporove koji su vođeni protiv njih, ova borba im je obezbijedila i lidersko učešće u Mjesnoj zajednici Kruščica, u kojoj sada djeluje osam žena pod vodstvom Tahire Mike Tibold – jedina lokalna zajednica u BiH pod ženskim vodstvom.

„Žene i muškarci Kruščice se i dalje bore za svoju rijeku i sve rijeke u BiH. Mi nećemo odustati, rijeku smo branili tijelima, branit ćemo opet. Uspjeli smo natjerati Općinsko vijeće Vitez da jednoglasno usvoji inicijativu za brisanje dvije male hidrocentrale na Kruščici. Apel još jedan i kantonalnim i federalnim vlastima da ukinu gradnju malih hidrocentrala jer one uništavaju život, nama ljudima, u selima koji ovise o rijekama. Podrška mladih ljudi, poput umjetnice Iman nam daje snagu da se nastavimo boriti još jače. Moramo biti hrabri u ovoj borbi, hvala na ovom gestu!“ – kazala je Mika.

„Otpor Hrabrih žena Kruščice nije samo borba protiv uzurpatora prirodnih resursa i temeljnih ljudskih prava, nego i autentični oblik organizovanog djelovanja žena u današnjem dominantno muškom, patrijarhalnom društvu. Borba ovih žena je postala inspiracija za borbe protiv uzurpatora diljem Balkana i za svoj angažman su do sada dobile brojna priznanja, a ovaj put će dobiti unikatne broševe hrabrosti kao simbolično priznanje za njihovu borbu za sve sve nas“, poručila je Iman della Luna Glušac. Sa osnivačicom brenda, Iman della Luna Glušac i Almom Selimović, kreativnom direktoricom Studija 59, na ovom projektu radi tim domaćih umjetnica, dizajnera i zanatlija.

„Ovo priznanje je još jedna prilika da se pozovu zastupnici i zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, na usvajanje Zakona o dopunama zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine što prije. Poruka je upućena naročito šefovima klubova stranaka SDP-a, Damiru Mašiću i DF-a, Almi Kratini, čije partije nisu podržale zakon u hitnoj proceduri u aprilu 2021, kao i HDZ BiH/HNS-a, Marijanu Klajiću i HDZ-a 1990, Bori Krišto čije stranke su ostale suzdržane. Vrijeme curi i sve više rijeka se trpa u cijev, potrebna je hitna reakcija! Poruka je ista i za delegate Doma naroda FBiH, a za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića da ovaj zakon što prije stavi na dnevni red“, dodaju iz Fondacije ACT.