Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bruce Berton posjetit će nekoliko glasačkih mjesta u Stocu

Bruce G. Berton

Prvi zamjenik visokog predstavnika Bruce Berton u nedjelju će posjetiti nekoliko glasačkih mjesta u stolačkoj općini, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedno od glasačkih mjesta koje će posjetiti jeste i glasačko mjesto u Osnovnoj školi Hodovo.

Riječ je o ponovljenim opštinskim izborima u Stocu, koji će biti održani u nedjelju, 19. februara, za koje je registrovano 10.012 redovnih birača i 1.312 birača koji će glasati putem pošte.

Registrovani birači na glasačkim listićima za načelnika općine Stolac moći će glasati za jednog od dva kandidata, dok se na listiću za Općinsko vijeće nalazi 68 kandidata iz 14 političkih subjekata. Kandidati za načelnika su Mato Komšić (nezavisni kandidat) i Stjepan Bošković (HDZ BiH).

Očekuje se da će biti više 300 međunarodnih posmatrača, 35 posmatrača udruženja.

CIK BiH je u ponovljenom postupku poništio opštinske izbore u Stocu 26. januara ove godine, a postupajući po rješenju Apelacionog odjela Suda BiH. Prethodnu odluku o poništavanju izbora u Stocu, CIK je bio donio 12. januara. Tom odlukom poništeni su izbori za načelnika i Općinsko vijeće na svim redovnim biračkim mjestima, glasanje posredstvom mobilnih timova, kao i glasanje u odsustvu i posredstvom pošte.

Opštinski izbori u BiH održani su 2. oktobra 2016. godine, a u Stocu je obustavljeno glasanje nakon što je došlo do fizičkog obračuna i krađe i uništavanja izbornog materijala.