Brucelozom zaraženo osam goveda

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FOTO: Ilustracija

Redovnom veterinarskom kontrolom kod osam goveda na području općine Kupres utvrđena je bruceloza, kazao je Feni veterinarski inspektor Uprave za inspekcijske poslove Kantona 10 Stipe Čirko.

U okviru programa Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iskorjenjivanju bruceloze, veterinarske stanice na području Kantona 10 dobile su uputstvo o provođenju besplatne dijagnostike goveda, čime je do sada evidentirano pet žarišta, odnosno bruceloza je potvrđena na pet porodičnih gazdinstava na prostoru kupreške općine.

Po riječima inspektora, ove sedmice je izvršen jedan dio uklanjanja zaraženih životinja s gospodarstva gdje je dijagnosticirana bolest, dok će drugi dio biti naknadno izvršen.

“Nad zaraženim životinjama se temeljem rješenja, provodi eutanazija u sanitarnoj klaonici uz nazočnost komisije o procjeni štete”, kazao je Čirko.

Radi prevencije, zaražene životinje su izolirane i nisu u kontaktu s drugima, a inspektor je vlasnicima preporučio dezinfekciju porodičnih gazdinstva.