Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Brzi odgovor 2016”: Više od 750 vojnika na Manjači

manjaca-brzi-odgovor

Zajednička vježba za operacije podrške miru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), EUFOR-a i evropskih snaga “Brzi odgovor 2016” počela je danas u kasarni OS BiH “Mika Bosnić” na Manjači prezentacijom jedinica koje učestvuju u njoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U vježbi učestvuje preko 750 vojnika iz Multinacionalnog bataljona EUFOR-a odnosno vojnici iz Austrije i Turske, OS BiH, četa rezervnih snaga EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i četa portugalskih i mađarskih vojnika iz sastava taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz NATO misije KFOR-a.

manjaca-brzi-odgovor2

Multinacionalni bataljon EUFOR-a i OS BiH vrlo tijesno sarađuju kroz zajedničku obuku i razmjenu iskustava i vještina koje će biti demonstrirane tokom vježbe.

Ova vježba se održava svake godine i predstavlja važnu stavku u kalendaru obuke EUFOR-a i OS BiH. Ove godine kao elementi podrške biće korištene helikopterske snage EUFOR-a, inženjerski vod iz sastava KoV Austrije, timovi za uklanjanje ubojinih sredstava iz Ujedinjenog kraljevstva, Austrije i Mađarske, 70 vozila te međunarodna vojna policija.

Današnjoj vježbi osim vojnih zvaničnika, predstanvnika OS BiH, prisustvuje i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark

manjaca-brzi-odgovor3

Ova regionalna vježba također je prilika za GK EUFOR-a da vrši komandu i kontrolu u okviru velike vojne vježbe.

Vojnici tokom vježbe imaju priliku proširiti svoje znanje i steći više iskustva u patroliranju, pratnji, kretanju u konvoju, medicinskoj evakuaciji, izvlačenju i evakuaciji povrijeđenih. Pružena im je i prilika za usavršavanje specijalističkih vještina za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava i operacije izvlačenja osoba koje ne učestvuju u borbenim aktivnostima.

manjaca-brzi-odgovor1