Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

caritas upozorava

Budite oprezni: Ove stranice se lažno predstavljaju da prikupljaju pomoć za Tursku!

Turska: Očajnička potraga za preživjelima u Hatayu
Search and rescue teams are working with volunteers in Hatay, south Turkey. Powerful earthquakes 7.8 and 7.6 have hit a wide area in south-eastern Turkey, near the Syrian border on 6th of February,, killing more than 15000 people and trapping many others. Hatay, Turkey, February 8, 2023. Photo by Cem Bakirci/Depo Photos/ABACAPRESS.COM

Međutim, u moru dobronamjernih, nađu se i oni koji žele iskoristiti tuđu nesreću za profit

Zemljotres koji je potresao Tursku jedna je od najvećih tragedija koja se desila u posljednje vrijeme, a broj mrtvih prerastao je 22.300.

Pomoć u Tursku slijeva se sa svih strana, a brojne organizacije i u Bosni i Hercegovini prikupljaju novčana sredstva, kao i ostale potrepštine.

Međutim, u moru dobronamjernih, nađu se i oni koji žele iskoristiti tuđu nesreću za profit.

Bosanskohercegovački Caritas objavio je na zvaničnoj stranici kako je došlo do zloupotrebe njihovih materijala!

“Jutros, 10. februara 2023., u Caritas Bosne i Hercegovine stigle su informacije o zloupotrebi materijala Caritasa Bosne i Hercegovine prikupljanja pomoći za stradale od potresa u Turskoj i Siriji. Ovim informiramo sve Vas dobre ljude kako biste bilo oprezni i koristili prave informacije koje se nalaze na službenoj mrežnoj stranici Caritasa Bosne i Hercegovine: www.caritas.ba”, upozorili su iz ove humanitarne organizacije.

Poručili su i da uprkos spomenutoj zloupotrebi, ne trebamo posustati u činjenju dobra i pružanja potpore stradalima od potresa u Turskoj i Siriji, ali uz veliki oprez.

Objavili su i link stranica koja je zloupotrebljavale njihove materijale i lažno se predstavljale Caritas: