Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament fbih

Budžet FBiH rezultat drastičnog povećanja cijena, odnosno ubiranja većih poreza “s leđa građana”

fadil novalic – fena

Završena zastupnička rasprava o budžetu FBiH, slijedi izjašnjavanje Vlade o amandmanima

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, popodne je završena zastupnička rasprava o Prjedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu, slijedi izjašnjenje Federalne vlade o podnesenim amandmanima.

Diskutanti su u najvećem broju bili iz redova opozicije i osporavali su Vladi kao predlagaču da je ovaj budžet, u najvećem planiranom iznosu od postanka Federacije, rezultat održivih ekonomskih kretanja i parametara. Naprotiv, budžetska ukupna cifra je posljedica inflacije, drastičnog povećanja cijena u FBiH, odnosno ubiranja većih poreza na osnovu toga, “s leđa građana”, kako su govorili opozicioni zastupnici.

Mnoštvo amandmana uloženo je na Prijedlog bidžeta u dosadašnjem toku sjednice. Njima su zatražena povećanja ili uvođenje novih budžetskih stavki u raznim oblastima – od lokalnih potreba izgradnje puteva, vodovoda, mostova, sportskih dvorana pa i vjerskih objekata u nekim sredinama, do novčanih izdvajanja za prevencije malignih bolesti u FBiH, povećanja iznosa invalidnina, za uvezivanja staža radnicima i mnoge druge potrebe kao što je pomoć ustanovama kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu ili transferiranje 374 miliona KM Zavodu za transfuziju.

Procedura nalaže da se Vlada izjasni o podnesenim amandmanima. Ako prihvati neki od njih, takvi amandmani automatski postaju sastavni dio Prijedloga budžeta. Ako ih odbije, o amandmanima će glasati Predstavnički dom u slučaju da to insistiraju njihovi predlagači.

Budžet Federacije BiH za 2022. godinu Vlada FBiH je predložila u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi KM, što je za 116 miliona KM ili za dva posto više od prošlogodišnjeg budžeta.

Ovaj rast, obrazloženo je, rezultat je činjenice da se po svim projekcijama Vlade u ovoj godini, planiraju veći prihodi, u ukupnom iznosu 4,471 milijardi maraka, od čega 2,218 milijardi su prihodi od doprinosa, 1,692 milijarde od poreza, a ostalo se odnosi na druge neporezne prihode.

Za ovogodišnji budžet, između ostalih, vežu se prijedlozi zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH te o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, koje će također razmatrati Predstavnički dom.

Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, koji je utvrdila Vlada Federacije BiH, uz njena dva amandmana, podrazumijeva izdvajanje 225 miliona KM iz federalnog budžeta u naredne tri godine univerzitetsko-kliničkim centrima u FBiH te kantonalnim i općim bolnicama.

Ciljevi zakona su postizanje likvidnosti i solventnosti, jačanje kvalitete i učinkovitosti u pružanju zdravstvenih usluga te modernizacija univerzitetsko-kliničkih centara, kantonalnih i općih bolnica.

Za primjenu zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH, u ovogodišnjem budžetu planirano je 50 miliona KM. Ukoliko bude usvojen ovakav zakon, djeca iz porodica slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih porodica imat će pravo na dječiji dodatak u mjesečnom iznosu od 103,17 KM do navršene 18 godine.

Također, ovaj zakon prvi put najavljuje da porodiljske naknade za nezaposlene majke u čitavoj Federaciji neće moći biti manje od 298 KM mjesečno u prvoj godini nakon poroda.

Uz Prijedlog federalnog budžeta, u parlamentarnu proceduru je upućen i prijedlog pratećeg zakona o izvršenju budžeta, o čemu zastupnici također treba da se izjasne na današnjoj sjednici.