Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

namicanje novca

Budžetska sredstva za penzione fondove: Trebaju li penzioneri biti zabrinuti?

penzioneri

Do sada su sredstva za penziono osiguranje uplaćivana na račun Zavoda za penzijsko/mirovinsko invalidsko osiguranje FBiH (PIO/MIO), koji je isplaćivao naknade svojim korisnicima

Penzionerima u Federaciji BiH januarska penzija biće isplaćena iz budžeta tog bosanskohercegovačkog entiteta, odlučili su Zastupnički i Dom naroda Parlamenta Federacije na sjednicama 18. i 19. decembra 2019. godine.

Do sada su sredstva za penziono osiguranje uplaćivana na račun Zavoda za penzijsko/mirovinsko invalidsko osiguranje FBiH (PIO/MIO), koji je isplaćivao naknade svojim korisnicima.

”Nama stvarno nije bitno iz koje kase će se isplaćivati”, kaže Teufik Dizdarević iz Sarajeva, koji je u penziji deset godina. Dodaje da je penzionerima bitno samo da primanju budu redovna, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Šteta što nisu najavili i povećanje, jer troškovi života su u deset godina udesetorostručeni, ali ko još vodi računa o penzionerima”, rekao nam je Dizdarević.

Treba li brinuti?

„Nema razloga za zabrinutost zbog novog sistema isplate mirovina, jer su nam isplate umirovljenicima nulti prioritet“, izjavila je prilikom usvajanja budžeta Federacije za 2020. godinu, sredinom decembra, u Federalnom parlamentu ministrica finansija FBiH Jelka Miličević.

Parlament Federacije BiH usvojio je budžet Federacije za 2020. godinu 19. decembra, u iznosu od 4.954.milijardi KM (2,5 milijardi eura) što je za 83 posto više nego u prošloj godini, jer su uračunata i sredstva iz Zavoda penzijsko invalidskog osiguranja za isplate penzija.

Miličević je obrazložila da je prelazak Fonda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje na trezorsko poslovanje utvrđen Zakonom o penzijskom/ mirovinskom osiguranju koji je Parlament FBiH usvojio 2018. godine u okviru socio-ekonomskih reformi, na koje se Vlada FBiH obavezala prilikom formiranja vlasti u Federaciji.

Koliko je potrebno za penzije?

U tom zakonu predviđeno je da od januara 2020. godine novac za penzijsko osiguranje bude uplaćivan u budžet Federacije, a ne više na račun Fonda PIO/MIO.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje, u aprilu 2019. bilo je 416.672 penzionera u Federaciji BiH.

Za isplatu penzija potrebno je godišnje izdvojiti dvije milijarde i 74 miliona KM (1,35 milijardi eura).

Vladajuće stranke u Federaciji BiH tvrde da se time dodatno osigurava redovna isplata penzija, a opozicione da sada nema garancije da političari kad im zatrebaju sredstva neće posegnuti i za novcem predviđenim za penzije.

Elvir Karajbić iz Socijaldemokratske partije (SDP) smatra da bi penzioneri mogli ostati kratkih rukava kad god vladajućim strukturama bude nedostajalo novca za neke političke projekte.

”Problem je što nema garancija da političari neće posegnuti u kasu za penzije ukoliko im bude trebalo novca, a nije objašnjeno ni šta će se desiti ukoliko se budžet za narednu godinu ne usvoji na vrijeme, hoće li to značiti da penzioneri neće dobiti svoje penzije”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Karajbić.

Osman Ćatić, iz Stranke demokratske akcije (SDA) kaže za RSE kako su, ipak, penzioneri prioritet i da nema potrebe za sumnje da isplata penzija može doći u pitanje.

”Nama su penzioneri prioritet svih prioriteta. I do sada su se iz budžeta, nakon plaćanja rata kredita (otplate vanjskog duga), prvo uplaćivali Zavodu PIO/MIO doprinosi za penziono osiguranje. Nema razloga da nam penzioneri i sada ne budu prioritet svih prioriteta, a odmah nakon njih invalidi i druge socijalne kategorije“, kaže Ćatić.

Savez penzionera zadovoljan

U Savezu penzionera Federacije BiH kažu kako su zadovoljni ovim rješenjem i podsjećaju da su učestvovali u izradi Zakona penzijsko-invalidskog osiguranja, usvojenog 2018. godine, kojim je predviđena isplata naknada penzionerima iz budžeta.

Predsjednik Saveza Redžo Mehić kaže za RSE da je sada isplata penzija sigurnija, jer ukoliko se manje novca prikupi za penzije nego što je neophodno za mjesečnu isplatu, Vlada FBiH je dužna taj novac nadoknaditi.

”Zato poručujemo našim članovima da ne brinu, jer nema razloga da penzije ne budu isplaćene do petog u mjesecu za prethodni mjesec”, navodi Mehić.

Podsjećamo, u Republici Srpskoj od 2016. godine penzionerima se naknade isplaćuju iz budžeta. U Fondu penzijskog osiguranja RS kažu da do sada nije bilo nikakvih problema u isplati penzija.

Tihomir Joksimović, šef kabineta direktora Fonda PIO drugog bh. entitea Republike Srpske kaže za RSE da, od kako je uveden novi sistem, penzije se isplaćuju u kraćem roku nego što je to bilo ranije.

”Mi smo prezadovoljni. Za pet dana penzije se isplate svima, čak i penzioneri koji dobijaju penzije iz RS, a žive u Australiji dobiju do petog u mjesecu svoje penzije. Ranije nam je raspodjela naknada trajala i do 20 dana”, ističe Joksimović.

U Republici Srpskoj u aprilu ove godine bilo je 263.235 penzionera, stoji na zvaničnoj stranici Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

Joksimović navodi da je praksa isplate penzija iz budžeta preuzeta od država Evropske unije (EU) koje su prešle na trezorski sistem poslovanja Fonda PIO, a što se u praksi pokazalo kao dobro rješenje.