Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada hnk

Budžetski korisnici traže pomoć od 1080, nezadovoljni sa dosadašnjih 300 KM 

Foto: CBBiH
Ilustracija

Sindikalisti smatraju kako u kantonalnom budžetu ima dovoljno novca da se svima isplati jednokratna novčana pomoć u punom iznosu od 1.080 KM

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u utorak, 6. decembra, na svojoj redovnoj sjednici razmatrat će mogućnost da se budžetskim korisnicima isplati jednokratna pomoć od 1.080 KM, što traže predstavnici sindikata budžetskih korisnika.

– U toku je izrada izmjena i dopuna budžeta za 2022. kao i budžeta za 2023. te će se razmotriti postoji li mogućnost realiziranja odluke u spomenutom iznosu. Sutra Vlada ima redovnu sjednicu i siguran sam da će na njoj ponovno biti govora o ovoj temi, a što će biti konačni ishod tih razgovora ja u ovom trenutku ne mogu precizirati – izjavio je glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Pero Pavlović.

Kantonalna vlada ranije je donijela odluku o isplati jednokratne pomoći u iznosi od 300 maraka. Tim iznosom nezadovoljni su sindikalisti, koji su zbog toga danas održali jednosatni štrajk upozorenja.

Pavlović je kazao kako će Vlada HNK-a na zahtjev sindikata moći konkretnije odgovoriti nakon što Ministarstvo finansija HNK-a napravi analizu, dodavši kako vjerujem da će se naći rješenje prihvatljivo za sve.

– Ako se donese odluka o isplati 1.080 KM po zaposleniku onda će ta sredstva biti potrebno osigurati izmjenama i dopunama budžeta, jer ona nisu kao takva planirana u budžetu za 2022. godinu. Budući da Vlada ima raspravu na temu izmjena i dopuna budžeta, i ukoliko finansijski pokazatelji budu takvi da se može ispoštovati ova odluka, siguran sam da u Vladi niko ne bi bio protiv toga, ali valja sačekati šta tačno kažu egzaktni podaci – izjavio je Pavlović.

Precizirao je kako je u HNK-u ima oko 5.500 budžetskih korisnika te da za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 maraka treba ukupno osigurati oko 6 miliona maraka.

Pavlović kaže kako je sa sindikatima kada se prvi put o ovoj temi razgovaralo spominjan iznos od 200 KM.

– Nakon toga, predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg predložio je da to bude 300 KM, a zatim se otvorila ova tema na način da se isplati isti iznos kao što je to usvojila Vlada Federacije BiH. Svjesna ozbiljnih poteškoća kojima se uposlenici izloženi zbog poskupljenja i drugih obveza Vlada je već raspravljala i o mogućnosti o mogućoj isplati spomenutog iznosa. Razgovori nisu okončani – istaknuo je Pavlović.

Koordinacija Sindikata korisnika budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u ponedjeljak je održala jednosatni štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva odlukom Vlade HNK-a da isplati po 300 konvertibilnih maraka (KM) jednokratne pomoći svim budžetskim korisnicima.

Sindikalisti smatraju kako u kantonalnom budžetu ima dovoljno novca da se svima isplati jednokratna novčana pomoć u punom iznosu od 1.080 KM.