Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protest

Bugojanski radnici traže smjene: Želimo Binas sačuvati od loše Uprave i Nadzornog odbora

protest bugojno binas

Radnici bugojanske fabrike oružja tvrde da se ne može krenuti naprijed sve dok se ne smijene svi koji su ovu firmu doveli na rub propasti, a među tim osobama su i svi članovi Nadzornog odbora

Ne nazire se kraj agoniji kroz koju već duže vrijeme prolaze radnici bugojanske fabrike oružja Binas – duguju im tri, a za 10-ak dana će to biti već četiri plate, dva topla obroka, a doprinosi su im posljednji put uplaćeni u augustu 2019. godine, piše Žurnal.

“Nemamo pravo ni na zdravstveno. Zbog neisplaćenih obaveza već neko vrijeme ne možemo ovjeriti zdravstvene knjižice ni na jedan dan, a da plaćamo nemamo od čega”, ogorčeni su radnici.

U iščekivanju sjednice Vlade FBiH

No, za njihove probleme nadležni nemaju sluha, kao ni za činjenicu da je firmu na rub propasti doveo loš menadžment.

Iako je Nadzorni odbor, na čijem čelu se nalazi Mehrid Omerinović, prihvatio ostavku v.d. generalnog direktora Enesa Memića, on još zvanično nije napustio tu funkciju jer sve treba da razmotri i Vlada FBiH. Radnici očekuju da će to biti na sjednici u četvrtak, ali su i dalje nezadovoljni jer imaju informaciju da bi na Memićevo mjesto trebao doći Mustafa Dagoja za kojeg tvrde da nema dovoljno menadžerskog iskustva. Na to su dopisom upozorili i Vladu FBiH.

“Mi smo tu nemoćni. Na mjesto v. d. će doći onaj koga Vlada FBiH izabere. Vlada bi trebala na narednoj sjednici, a očekujemo da će to biti u četvrtak, konačno razriješiti Memića dužnosti, pa očekujemo da će isti dan imenovati drugog vršioca dužnosti”, smatraju radnici Binasa.

Sindikalna podružnica Binas Bugojno na svojoj oficijelnoj Facebook stranici objavila je kratku biografiju Dagoje navodeći da od “menadžerskog iskustva ima rad u nekoliko svojih firmi sa par radnika i Centru za obrazovanje odraslih”.

“Po informacijama koje imamo sve ove firme su bile neuspješne. Pored toga ima godinu dana iskustva u firmi Konfekcija Borac Travnik, gdje je vodio bitku sa Sindikatom. Da li je ovo iskustvo koje nam treba?”, pitaju se iz Sindikata.

S obzirom da se ne nazire kraj njihovim problemima radnici Binasa su u znak protesta u ponedjeljak prošetali kroz Bugojno, dok bi pred Vladu FBiH mogli doći u petak.

Traže zaostale plate i doprinose, ali i nove poslovne ugovore

Za katastrofalno stanje u Binasu krive menadžment, ali i Nadzorni odbor koji ništa nije uradio da im pomogne, niti su ikad Vladu FBiH obavijestili o lošem stanju u firmi. Zbog toga su još tražili i ostavke dvije izvršne direktorice (od kojih je jedna ponudila ostavku iako je ranije tvrdila da to neće uraditi), ali i kompletnog Nadzornog odbora na čelu sa Omerinovićem. Žurnal je još ranije pisao da Nadzorni odbor ne planira ponuditi ostavku.

Radnici se bore za Binas, a ne za fotelje

Radnici su posebno ogorčeni na Omerinovića koji im je 17. septembra pozvao policiju navodeći da je “ugrožena bezbijednost fabrike”. Podsjetimo da je to isto radio i Memić, ali policija je oba puta utvrdila da navodi iz prijave nisu tačni, i da radnici ne ugrožavaju ničiju sigurnost.

“Mi nismo tu da bi uništavali imovinu firme, već da je sačuvamo od lošeg rada Uprave i Nadzornog odbora”, naveli su radnici, ali i iz Sindikalnog odbora. Oni smatraju da Nadzorni odbor nije sposoban i da radi protiv njih i firme, što je i razlog zbog kojeg zahtijevaju njihove ostavke.

Radnici Binasa, koji su zamolili da im ne objavljujemo identitet, potvrdili su da je tačno da su iz Nadzornog odbora tražili da im Sindikat dostavi svoje prijedloge za nove članove Uprave, ali da su oni to odbili.

“Ne želimo to sad uraditi. Totalno su uništili firmu, nijedan novi ugovor nema već 16 mjeseci i sad bi mi trebali nekoga predlagati. Njihov posao je da izaberu kompetentnu osobu koja će podići firmu iz pepela”, smatraju naši sagovornici, ističući da se oni bore za Binas, a ne za fotelje.

Ranije smo pisali da radnici najvećeg krivca za loše stanje u firmi vide u potpredsjednici Federacije BiH Meliki Mahmutbegović. Razlog je taj, navode, što štiti interese firme njenog brata Hilme Mahmutbegovića, koja je zahvaljujući Memiću i Omerinoviću dobijala poslove od Binasa iako je ova fabrika imala uslove da ih sama obavi.

“Nakon protestne šetnje kroz Bugojno jučer smo se vratili u krug firme gdje smo vidjeli Memića kako se uputio prema firmi Mahmutbegovića koja se nalazi u neposrednoj blizini Binasa. Mislim da to sve govori”, kaže nam jedan od radnika.

Šta stoji u finansijskom izvještaju

„Binas“ zbog lošeg rukovodstva i još lošije kadrovske politike, u posljednje dvije godine, bilježi samo gubitke. Sa 12,2 miliona KM poslovnih prihoda u 2018. pali su na 5,9 miliona KM u 2020., dok u prvih šest mjeseci ove godine prihodi nisu iznosili ni pola miliona KM.

U prošloj godini su, nakon ostvarene dobiti u periodu od 2017. do 2019., imali gubitak od 3.692,188 KM, od čega je gubitak iznad visine kapitala iskazan u iznosu od 1.895.05 KM.

“Zbog nastalog gubitka iznad visine kapitala, stanje kapitala društva na dan 31. 12. 2020. je 0,00 KM – kapital je u potpunosti izgubljen”, stoji u izvještaju.

Neki od zaključaka iz izvještaja su da je firmi neophodno da nabavi nedostajuća tekuća sredstva, da osvoji nova tržišta i kupce, ali i da zadrži postojeće, da rade na razvoju novih proizvoda i proširenju proizvodnog asortimana, povećanju ukupnog obima proizvodnje, te da rade na uspostavi i jačanju timskog rada i da poslovanje firme usmjere na primjenu strategije maksimiranja prilika i minimiziranje prijetnji.

Međutim, radnici smatraju da sve ovo nije moguće provesti dok se ne smijene i aktuelne v.d. izvršne direktorice, ali i kompletan Nadzorni odbor za koji tvrde da rade protiv fabrike, ali i njih radnika, te da zastupaju samo svoje, ali i interese pojedinih SDA igrača.