Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bukvarević: Podržali smo zahtjeve boraca, nezadovoljna je mala grupa

2704salko_bukvarevic1

Ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata i razvojačenih branitelja u FBiH Salko Bukvarević danas je u Mostaru govoreći o prosvjedima boraca ispred zgrade Vlade kazao da se dostignuti obim prava boraca u FBiH nije umanjivao i da su svi zahtjevi boraca od resornog ministarstva i Vlade FBiH podržani, te da je nezadovoljna samo jedna mala grupa ljudi, javlja Anadolu Agency(AA).

Sva zakonom predviđena prava, kako ističe Bukvarević, federalno ministarstvo i Vlada FBiH u potpunosti i na vrijeme ispunjavaju.

“Za 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 obitelji poginulih, 5.000 dobitnika ratnih priznanja i 34.000 vojnih penzionera. Svaki mjesec to je po zakonu prvo na isplati“, kazao je Bukvarević.

To je, kako je istakao, blizu 46 milijuna KM, a Vlada FBiH godišnje izdvoji 570 milijuna KM za boračke kategorije.

Iznos od 570 milijuna i još 50 milijuna koliko izdvajaju kantoni je, tvrdi Bukvarević, gornja granica izdvajanja za ovu kategoriju.

„Mi smo spremni da unutar tih sredstva zajedno s njima vršimo preraspodjelu, ali trenutno zbog situacije u državi nismo u mogućnosti povećavati tu poziciju“, kazao je Bukvarević te istaknuo da su svi zahtjevi boraca detaljno razmotreni i ono što je bilo u nadležnosti resornog ministarstva i Vlade FBiH je ispunjeno.

„Mi smo predložili i u dogovoru s boračkim savezima Armije i HVO-a, koji okupljanju najveći broj boraca i njihovih članova porodica, prihvatili sporazum u kome će dostignuti obim sredstva na poziciji federalnog ministarstva ostati u narednih pet godina. Sredstva od 7 do 10 milijuna, koji su odlazili s ove pozicije, jer jedan broj naših korisnika iz raznih razloga izađe iz prava, ta sredstva smo preusmjerili na rješavanje socijalno-statusnih pitanja“, kazao je Bukvarević.

On je dodao kako je predloženo boračkim savezima da se napravi zajednički kriterij za narednih pet godina prema kojem će to rasporediti.

„To podržava najveći broj boraca koji su bili ispred zgrade Vlade FBiH, a jedna mala grupa to ne prihvata“, pojasnio je ministar Bukvarević navodeći da je s njima četiri puta razgovarano i da su pozvani da ne čine nepravdu sebi ni drugima.