Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bukvarević: Registar sa 119.110 boraca iz TK bit će dostupan institucijama

2704salko_bukvarevic1

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata danas je u Tuzli prezentirao informacije o registru pripadnika Oružanih snaga koji su kroz Drugi korpus prošli u periodu od jednog mjeseca pa na dalje, javlja Anadolu Agency (AA).

”Imamo podatke da je 119.110 građana iz tuzlanske regije prošlo kroz jedinice Oružane snage. Želimo prezentirati i ono što je federalno ministarstvo uradilo u protekloj godini i kako je raspoređeno ovih 315,5 miliona KM s naše pozicije i želim kazati da je od toga oko 60 miliona KM doznačeno putem transfera na račune boraca Tuzlanskog kantona. Smatram da je važno da javnost zna da smo uspostavili registar i on je u skladu sa zakonom dostupan institucijama od općina, kantona, Federacije BiH i država, da je dostupan boračkim udruženjima u prostorijama federalnog ministarstva da mogu izvršiti uvid i da mogu iznijeti primjedbe ukoliko otkriju bilo koga ko tamo ne bi trebao da bude”, izjavio je Bukvarević.

Bukvarević je dodao da je bila namjera da se registar javno objavi, ali su nakon obraćanja Uredu za zakonodavstvo i Agenciji za zaštitu ličnih podataka dobili negativan odgovor, sa upozorenjem da je to krivično djelo.

Osim registra, Bukvarević je podsjetio da je Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja u formi prijedloga u Parlamentu, a on omogućava da ukoliko borci to žele, mogu se udružiti u jedno udruženje, koje bi imalo reprezentativnost i to bi bilo rješenje u predstavljanju boraca.

”Ponudili smo Koordinaciji boračkih udruženja Armije RBiH iz svih kantona i HVO-a da uputimo u dalju proceduru nacrt zakona o demobilisanim borcima. Taj nacrt zakona podrazumijeva 15 prava i reguliše prava demobilisanih boraca, a trenutno ta kategorija nije regulisana zakonom”, rekao je Bukvarević.