BiH

Bukvarević uputio u proceduru prijedlog koji predviđa 15 prava za boračke kategorije

08/03/2018

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je, na osnovu dogovora s predstavnicima Koordinacije boračkih organizacija koje baštine tradiciju Armije RBiH i HVO-a i kantonalnih ministara za pitanja boraca, ponovo uputio u proceduru Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Njime je predviđeno 15 prava za demobilisane borce i članove njihovih porodica.

Među tim pravima su su najbitnija zdravstveno osiguranje i liječenje svih boraca i članova njihovih porodica u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH, prednost pri zapošljavanju i krivične odredbe za poslodavce koji to ne budu poštovali i osnovno osiguranje u visini od 25 posto prosječne plaće u FBiH za demobilisane borce koji imaju 60 i više godina i žene borce koje imaju 50 i više godina, a koji nemaju nikakvih drugih primanja.

Očekujemo pozitivno mišljenje federalnih ministarstava finansija i pravde i Ureda za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije, te će nakon dobijenih pozitivnih mišljenja Nacrt zakona ići u dalju proceduru prema Vladi FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

– Federacija ima obavezu da se pobrine za invalidnine i naknade, ukazali smo na program nepostajanja konačnog zakonskog rješenja i čuli sva pitanja i rješenja od strane boračke populacije. Izuzetno mi je drago da postoji apsolutna podrška da sva pitanja trebamo rješavati u institucijama, ali nikako na ulicama. To je bio stav predstavnika boračkih udruženja koji su bili danas prisutni, kazao je ministar Bukvarević prilikom razgovora s predstavnicima boračkih udruženje.

– U ovoj oblasti postoji dio koji rješavaju općine, dio kantoni, a dio Federacija, zaključio je Bukvarević.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.