Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. ambasador potvrdio

Bundestag dao “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora između BiH i EU

bundestag
Foto: Pixsell

Lideri EU će u četvrtak na samitu u Briselu odlučiti otvoriti pregovore s BiH te zatražiti od Vijeća izradu pregovaračkog okvira kako bi se ti pregovori i mogli otvoriti

Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut objavio je da je Njemački savezni parlament da saglasnost da Evropsko vijeće otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

-Usvojena Rezolucija. Bundestag dao zeleno svjetlo za otvaranje pregovora i zauzeo izuzetno bitan, strateški stav o brojnim pitanjima od značaja za BiH – naveo je ambasador Arnaut u objavi na X platformi.

Istakao je da pravi posao za BiH tek predstoji i treba biti urađen u skladu sa i u duhu ove rezolucije i nikako drugačije.

Lideri EU će u četvrtak na samitu u Briselu odlučiti otvoriti pregovore s BiH te zatražiti od Vijeća izradu pregovaračkog okvira kako bi se ti pregovori i mogli otvoriti. Stoji to u nacrtu zaključaka koje će Europsko vijeće usvojiti na samitu u četvrtak i petak, a u koji je Jutarnji list dobio uvid.

-Nastavno na preporuke Komisije od 12. marta 2024. godine, Europsko vijeće odlučuje otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Vijeće se poziva da usvoji pregovarački okvir kad budu poduzeti relevantni koraci utvrđeni u preporukama komisije iz 12. oktobra 2022. godine – piše u nacrtu.

Stavljanje ove rečenice u nacrt rezultat je dogovora zemalja članica na sastancima za pripremu Europskog vijeća.