Bunt poljoprivrednika: Blokada traktorima u Brčkom, protestna vožnja u Cazinu (FOTO)

BiH

poljoprivrednici brcko (1)

Poljoprivrednici sa prostora Brčko Distrikta od jutros su sa nekoliko desetina traktora blokirali jednu kolovoznu tragu pored Gradske vijećnice, izražavajući nezadovoljstvo neisplaćivanjem podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako su naveli, poljoprivrednici traže da nadležni ispoštuju dogovor sa prošlog sastanka kada je obećano da će na snazi ostati pravilnik za podsticaje iz 2014. godine.

Poljoprivrednici su kazali da ih nadležni lažu, te da im to, ovaj put, neće dopustiti. Oni se slažu da nadležni trebaju uvesti više kontrola poljoprivrednih gazdinstava i utroška sredstava od podsticaja.

Šef odjela za poljoprivredu pri Vladi Brčko Distrikta Adnan Pašalić je u telefonskom razgovoru za AA kazao da će sutra biti usvojen novi pravilnik nakon čega se odmah kreće u prijem dokumenata za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Više desetina radnih mašina prodefilovalo je danas i ulicama Cazina. Poljoprivrednici su mirnom protestnom vožnjom zatražili isplatu zaostalih podsticaja, a novi protest najavili su za 15. juli, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.