Burna rasprava na sjednici Gradskog vijeća Zenice o prostornom planu 

gradsko-vijece-zenica

Današnja sjednica Gradskog vijeća Zenice ponovno je završena neslavno i uz nesporazume, jer su nakon rasprave o tri tačke dnevnog reda, poslije šestosatnog zasjedanja, sjednicu napustili neki od vijećnika i gradonačelnik sa saradnicima.

Na dnevnom redu bilo je ukupno osam tačaka, a kako se i očekivalo najviše rasprave bilo je tokom razmatranja prijedloga Odluke o usvajanju prijedloga Prostornog plana Grada Zenica za period do 2036. godine.

Prijedlog ove odluke većina vijećnika Gradskog vijeća Zenice nije podržala i usvojila, nakon čega je gradonačelnik Fuad Kasumović povukao naredne četiri tačke s dnevnog reda, o uspostavljanju Poslovne zone “Zenica 1”, o načinu i uvjetima prodaje građevinskog zemljišta putem licitacije u Radnoj zoni Zenica I, o dopuni Odluke o komunalnim taksama i o izmjeni Odluke o javnom redu i miru.

Najveći problem u donošenju prostornog plana bila je trasa ‘Koridora Vc’ u dijelu kojim je planirana da se gradi kroz dio naselja Nemila obzirom da ‘nije provedena sva zakonska procedura’, te neprecizan prijedlog da se u južnom dijelu grada odobri prostor za ‘Poslovnu zonu’, čija bi se infrastruktura ‘morala finansirati i iz gradskog budžeta’.

Poslije opširne rasprave o prostornom planu zamjenik predsjedavajuće Jasmin Hodžić predložio je pauzu od deset minuta, a sjednica je nastavljena s dovoljanim brojem vijećnika iz SDA, A-SDA, Snage Centra i s predsjedavajućim vijećnikom iz SBB-a.

U nastavku sjedncie usvojene su predložene tri inicijative, za izradu Metodologije o iznajmljivanju i određivanju zakupnine za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zenica, za dodjelu poljoprivrednog zemljišta ugroženim porodicama koje nemaju vlastitog zemljišta, i inicijativa za sufinansiranje troškova pružanja medicinskih usluga vantjelesne oplodnje ženama koje su u bračnoj i vanbračnoj zajednici s područja Grada Zenica.