Burna rasprava u Parlamentu BiH o smjeni Nikole Špirića

nikola-spiric1111

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je Odluku o izmjeni Odluke o izboru članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno – sigurnosne agencije BiH.

Ovu tačku dnevnog reda predložila je poslanica Aleksandra Pandurević (SDS), predlažući da se u ovu komisiju umjesto Nikole Špirića (SNSD) imenuje Borislav Bojić (SDS).

Poslanik Damir Arnaut (SBB BiH) je tokom diskusije ukazao na entitetski disbalans u Zajedničkoj komisiji koji je na štetu Federacije BiH.

– Ponovo je ovo pitanje otvoreno u smislu članstva u ovoj komisiji, gdje se predlaže zamjena jednog člana te komisije iz RS-a sa drugim članom također iz RS, čime bi se zadržao entitetski disbalans na štetu Federacije BiH – kazao je Arnaut.

On je pozvao Kolegij da „vrlo ozbiljno pristupi ovom pitanju, da se ne rukovodi dogovorima koji su postignuti prije ove sjednice, bez obzira šta su SDA i SDS jedno drugom obećali“.

Kazao je da ga ne interesuje hoće li u komisiji ostati Nikola Špirić, međutim „ako Špirić ode, ja ovo vidim kao konačnu priliku da uđe neko iz Federacije BiH“.

Poslanica Aleksandra Pandurević (SDS) je kazala da ne postoji nikakav dogovor SDS-a i SDA oko zamjene Nikole Špirića.

– Postoji nešto što se zove štićenje zakona. Valjda je prije svega ovdje naša obaveza da štitimo zakone – kazala je Pandurević.

Ustvrdila je da „nikakvih dogovora nema, nikakvih teorija zavjere nema“, te da „ni SDA ni SDS zajedno, bez predstavnika hrvatskog ne može donijeti bilo kakvu odluku“.

Poslanik Predrag Kožul (HDZBiH) je kazao da mu je bilo drago čuti da se ni jedna odluka u ovom Zajedničkom povjerenstvu ne može donijeti bez predstavnika hrvatskog naroda, u ovom slučaju HDZ-a BiH.

– Molio bi vas da tu činjenicu prenesete svom stranačkom kolegi, članu povjerenstva Darku Babalju, koji je jučer pričao medijima kako je donesen zaključak na povjerenstvu za kojeg, sasvim sigurno, nije bio ni jedan član hrvatskog naroda iz tog povjerenstva. Ne samo da nije bio ni član hrvatskog naroda, nego nije bila ni većina u povjerenstvu – kazao je Kožul.

Poslanik Staša Košarac (SNSD) je podsjetio na inicijativu koja je bila na prošloj sjednici Predstavničkog doma, gdje je predlagač insistirao da se suspenduje predsjedavajući Komisije za nadzor nad OSA-om, a kao argument predlagač je koristio medijski nastup i medijske podatke koji su se pojavili nekoliko dana prije sjednice Predstavničkog doma.

– Komisija koja je nadležna nije utvrdila razloge zbog kojih bi se trebao Nikola Špirić suspendovati sa pozicije predsjedavajućeg. Tada nam je polazna osnova za raspravu u Predstavničkom domu bilo medijsko pisanje. Danas imamo drugu inicijativu da se traži smjena Nikole Špirića kao člana Komisije. Na osnovu čega, šta je danas argument? Ima li neko da odgovori – pitao je Košarac.

Poslanik Nikola Špirić (SNSD) je kazao da „nije ovo komisija Nikole Špirića, ovo je komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH“.

– Najmanji je problem hoće li Nikola Špirić predsjedavati komisijom. Ali ono što vas molim u interesu ove zemlje, obezbijedite parlamentarni nadzor. Ne može Agencija biti ničiji politički plijen – kazao je Špirić.