reakcije na navode mektića

Burne reakcije iz Hrvatske oko navoda da su njihove službe naoružavale teroriste u BiH

Collage_Fotorbandic_Fotor

Zbog napisa, ali i izjave ministra sigurnosti BiH, nezavisni zastupnik Bojan Glavašević je u ime svog saborskog Kluba nezavisnih zastupnika uputio zastupničko pitanje premijeru Plenkoviću s pitanjem ima li on saznanja o istinitosti tih navoda

Optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u toj zemlji djeluju naoružane grupe radikalnih islamista-selefija treba argumentirano potvrditi ili demantirati, ustvrdili su zastupnici u Saboru Hrvatske, piše Večernji list

Naime, Mektić je dao ovu izjavu nakon što je portal Žurnal.info objavio da su hrvatski obavještajci i diplomati pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH da bi prenosili oružja i eksploziv u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona.

– Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila je „BiH leglo terorizma“. Sve ove aktivnosti, prema informacijama Žurnala, provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriji BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Veza sa institucijama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković kojem je čak dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa diplomatski tablicama – piše Žurnal.info.

Zbog ovih napisa, ali i izjave ministra sigurnosti BiH, nezavisni zastupnik Bojan Glavašević je u ime svog saborskog Kluba nezavisnih zastupnika uputio zastupničko pitanje premijeru Plenkoviću s pitanjem ima li on saznanja o istinitosti tih navoda.

– Pitali smo ga i je li konzul Bandić imao ikakvu službenu saradnju s novinarom RTRS-a, i ima li ikakva saznanja o tome je li mu ustupljeno službeno diplomatsko vozilo na korištenje. Uputili smo dopis predsjedniku Odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku Ranku Ostojiću gdje ga tražimo da unutar svojih ovlasti istraži ove navode, i konačno, uputili smo predstavku Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi gdje smo tražili da oni kao nezavisno tijelo, također sa svoje strane u okviru svojih ovlasti provedu istragu – objasnio je Glavašević naglasivši kako ove tvrdnje iz BiH smatra vrlo ozbiljnima.

– Smatramo da zahtjevaju promptnu provjeru, jer ovdje nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke, neovisno o tome jesu li te tvrdnje tačne ili neistinite. Ako je u pitanju nešto što je istinito, to znači da je Hrvatska zapravo poticala terorizam na području druge države i time narušila njen suverenitet, a ono što mene brine, također u slučaju da je netačno, zašto jedan visoki dužnosnik druge države iznosi neistine ovoga tipa i ovakve kvalifikacije. Prostora za pretpostavke nema, vrlo su ozbiljne političke implikacije ovoga, smatramo da je ovo prvorazredno političko pitanje i da ga treba čim prije istražiti – kaže Glavašević.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, nezavisni zastupnik Vlaho Orepić kaže da “hrvatske, ali i bošnjačke sigurnosne službe trebaju ove informacije potvrditi ili demantirati”.

– BiH i Hrvatska su jedinstven sigurnosni prostor kada je riječ o islamistima i ekstremima po tom pitanju. Sigurnosnih pitanja na tu temu sigurno ima, ali ni blizu razini na kojoj ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s Draganom Čovićem. Poznavajući ljude koji rade u sigurnosnim službama u obje zemlje, oni su sigurno već u angažmanu i vjerujem da će problem spustiti na razinu na kojoj treba biti. Izazova ima, ali to nije ni blizu onome što izborni gubitnici žele prikazati. Sigurnost je podučje gdje nema politikantstva, to treba argumentirano dokazati ili demantirati – komentirao je Orepić. Upitan treba li hrvatska predsjednica pripaziti što izgovara, Orepić je odgovorio da je ona „jedna od stubova sigurnosti Republike Hrvatske“. Što se istinitosti Mektićevih izjava tiče, Orepić smatra da treba „stručno pristupiti“.

– U ovom trenutku ne želim stajati ni na jednu stranu, sigurno je da postoje interesi sigurnosnih službi da to razriješe, potvrde ili demantiraju. Međutim, ovdje uistinu vidim tragove politike koje treba izbaciti iz sigurnosnih službi – smatra Orepić zaključivši kako je, dok je bio ministar unutarnjih poslova, primao izvješća SOA-e o islamskim radikalima i da se tada govorilo o hiljadu do dvije ljudi, ali ne na način da su naoružani i u formacijama nego o potencijalnom izvoru nezadovoljstva na tom prostoru.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ov Ranko Ostojić kaže da će u ime Odbora zatražiti informaciju o ovoj priči, a s obzirom na to da iduće sedmice na dnevnom redu sjednice imaju izvještaje o radu svih sigurnosno-obavještajnih službi, iskoristit će priliku da čelnike tih tijela pita nešto više o ovome. Čudi se, naglašava, da još nije reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova na optužbe visokog dužnosnika susjedne zemlje, koliko god ih on lično smatrao neozbiljnima.

– Nažalost, nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave, to mogu vrlo argumentirano reći, jer da sam na njegovom mjestu bilo bi uhapšenih osoba koje su to napravile, bili bi izneseni dokazi o tome, prema tome, od odgovornog ministra možete očekivati da o takvim stvarima ne priča u medijima, nego da realizira, odnosno da policija postupi i uhvati one koji su počinitelji. Prema tome, u ovom trenutku mogu procijeniti kao jedan od pokušaja da se pošalje određena poruka ili vijest bez ikakvih argumenata. O tome će sigurno govoriti ministarstvo vanjskih poslova, a što se tiče Odbora, naša obaveza je bez obzira na to da zatražimo informaciju i to ćemo i napraviti, ali ovako na prvu, moram kazati da ovo nije prvi put da se na takav način šalju signali bez ikakvih argumenata i dokaza – kaže Ostojić dodavši kako on nikako ne može vjerovati da bi hrvatske službe naoružavale islamske teroriste, posebno u susjednoj zemlji za koju nam je bitno da je stabilna.

– Sada samo mogu reći da mi se nikada ne bi dogodilo da ovako bez argumenata optužim jednu zemlju da nešto ovako radi. Uopće me ne zanimaju ove priče je li to utvrđivanje teme gospođe predsjednice, to za jednog ministra nije ozbiljno. Ovakva izjava bi bila logična da ste nakon neke akcije pronašli neke osobe, neko oružje, da ste nekoga uhapsili. Ovo je zapravo samo bacanje prašine u oči, vjerojatno iz dnevno-političkih razloga. Nevjerovatno da imate konzula kojeg ostavljate u BiH, a javno ga optužujete da naoružava islamske teroriste u tvojoj zemlji, to se u Hrvatskoj ne može dogoditi – tvrdi.

Ostojić zaključuje da je Hrvatska već trebala potegnuti određene poteze po ovom pitanju, posebno Ministarstvo vanjskih poslova.