Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda psbih

Bursać: Nametnuti zakon otišao u historiju; Kovačević: Spominje se “državljanstvo RS”

dom naroda psbih
Foto: Almir Razić/FENA

“Mi smo za to uvijek partner. Jedino nismo za nametnuta rješenja i za pokušaj nametanja nečije sile ili volje već za parlametarni dijalog i saradnju”

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Snježana Novaković Bursać istakla je značaj što je usvajanjem Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH “jedan nametnuti zakon otišao u historiju”.

“Za nas iz SNSD-a je bitno da je napokon jedan nametnuti zakon otišao u historiju. Naime, Zakon o sukobu interesa koji je bio nekada, nametnut je pa je poslije mijenjan”, rekla je Bursać.

Ona je navela da danas usvojeni Zakon otvara mogućnost da se u parlamentarnoj proceduri mijenja, dorađuje.

“Mi smo za to uvijek partner. Jedino nismo za nametnuta rješenja i za pokušaj nametanja nečije sile ili volje već za parlametarni dijalog i saradnju”, tvrdi Bursać.

Ona je navela da Zakon o sprečavanju sukoba interesa ima dugogodišnju genezu u Parlamentarnoj skupštini, ali da je u trenutku mogućeg otvaranja pregovora sa EU ubrzano njegovo donošenje, te da u tome ne vidi ništa sporno jer je dugo pregovaran i analiziran.

Nakon usvajanja zakona, oglasio se još jedan delegat iz SNSD-a, Radovan Kovačević.

On je istakao “kako RS uspijeva u pregovorima sa ostalim partnerima iz FBiH naći rješenje da se ide ka evropskom putu, a da ne izgubi ni jedan milimetar onoga što jeste autonomija RS i na tome će insistirati i u budućnosti”.

“U ovom zakonu se čak spominje i državljanstvo RS” izjavio je Kovačević poslije sjednice Doma naroda.

Tom prilikom je naveo kako je “time napravljen značajan korak ka tome da BiH 21. marta dobije pozitivan odgovor i da Evropska komisija donese odluku o otpočinjanju pregovora sa BiH”.