Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bušatlić napustio DF: Ne želim misliti Komšićevom glavom

BiH

Ilhan Bušatlić

Zastupnik u Parlamentu FBiH Ilhan Bušatlić podnio je ostavku na članstvo u Glavnom odboru Demokratske fronte, te zahtijeva da bude izbrisan iz evidencije članstva DF-a

Također, najavio je da napušta klub poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i da od sada nastupa kao samostalni zastupnik.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Ja, Ilhan Bušatlić, ovim putem podnosim neopozivu ostavku na članstvo u Glavnom odboru, te zahtijevam da budem brisan iz evidencije članstva DF-a. Također vas obavještavam da napuštam klub poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i da ću od sada nastupati kao samostalni zastupnik.

Prvi razlog za moju ostavku je evidentna suspenzija Statuta DF-a i procedura na kojima se temelji stranka i njen rad, te uvođenje samovlašća. Ne pristajem na oduzimanje prava na mišljenje, slobodu riječi, te na to da se stranačka politika i strategija i donošenje odluka izmjesti izvan organa stranke. Šokiran sam da je Predsjedništvo stranke jednoglasno donijelo odluku da Statut stavi izvan snage radi lične volje jednog čovjeka i da je dvadeset ljudi donijelo odluku da se odreknu svoje slobodne volje.

Dalje, smatram farsom i dezavuiranjem članstva odluku po kojoj u članstvu stranke, Glavnog odbora i u Domu naroda Parlamenta BiH ostaje Sifet Podžić koji je glasao za Nikolu Poplašena, a iz članstva su isključeni Reuf Bajrović i Emir Suljagić koji su tražili da se taj čin razmotri i da se Podžić suoči sa krajnjim konsekvencama kaljanja obraza svih nas. Kao maloljetni i dva puta ranjavani pripadnik Armije BiH ne želim biti dio politike u kojoj je četništvo legitimno i prihvatljivo.

U DF nisam ušao zbog Željka Komšića, nego zbog svojih uvjerenja i odbijam da mislim glavom Željka Komšića. Možda je privatnu firmu moguće voditi na ovakav način, ali političku stranku nije. Ali, čak i u privatnoj firmi za poslovanje se nekom mora položiti račun.

Rukovodstvo DF-a nikada nije podnijelo izvještaj o finansijskom poslovanju, izvještaj o troškovima kampanje… U vrijeme dok stranka iz budžeta dobija između 600.000 i 800.000 maraka na godišnjem nivou, od članstva se traži da svojim parama finansiraju troškove kancelarija, telefona itd. Rukovodstvo DF-a se u potpunosti otuđilo od partijske baze i od naroda. Svaka inicijativa doživljava se kao zavjera, a rukovodstvo stranke budno motri svakoga ko na bilo koji način ispoljava vlastita mišljenja.

Stoga, kao čovjek koji je svoje najbolje godine ostavio boreći se za slobodu ove zemlje, naroda i svoju, godine poslije rata proveo doprinoseći zajednici i obrazujući se, kao najmlađi dekan nekog javnog fakulteta u BiH i kao čovjek koji je založio obraz za ovu stranku, hoću da se javno ogradim od politike i rukovodstva stranke na najdosljedniji mogući način”, kaže se u saopštenju.