Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Buvljak” u Tuzli osposobljavaju za rad i dobrovoljci FOTO

buvljak_tuzla_hametova_pijaca_6

Buvlja pijaca u Tuzli, poznatija pod imenom Hametova pijaca, počela je s radom, ali samo u dijelu koji nije nastradao u požaru u noći 5. maja.

Glavnina tržnice još se osposobljava, a na saniranju štete i postavljanju štandova rade i dobrovoljci.

Meho Bulić, automehaniičar iz naselja Kula, ostavio je svoj posao, a došao je pomoći ljudima koji su u vatrenoj stihiji pretrpjeli veliku štetu.

– Vlasnik pijace je moj dobar drug i došao sam raditi besplatno. Pomažem i prodavačima koji su ostali bez robe, da što prije osposobe štandove i počnu s radom – kaže Bulić za Fenu.

Dobrovoljci su i Tufik Trubljanin i Enes Aljić, koje smo zatekli prilikom montiranja konstrukcije štanda.

– Pomažemo drugima, ali i sebi. Nije problem napraviti štand, nego ga napuniti robom, a za to treba para. Počeli su prodavati samo oni koji su se snašli za robu – kaže Trubljanin.

Supružnici Nusreta i Kadrija Hadžialjević svaki dan od požara dolaze na “buvljak”. Imali su dva štanda, oba su uništena.

– Oko 50 štandova je u pripremi. Mnogi su izgorjeli i sada se na novim vari, reže, postavlja konstrukcija, pa se ne može još iznositi roba da ne bi bilo štete – kaže Kadrija Hadžialjević.

U požaru je na jednom štandu s konfekcijom štetu od oko 10.000 maraka pretrpjela Mevlija Trubljanin.

– Pokušavamo se snaći kako da nabavimo novu robu. Rodbina i prijatelji nude pomoć, dolazili su i iz IVZ-a i obećali su nešto, a čujem da je otvoren i neki račun solidarnosti. Nadam se da ću uskoro početi raditi – veli Mevlija.

Svoje štandove „golim rukama“ pripremaju i supružnici Emira i Hajrudin Isić. Imali su četiri s muškom obućom i odjećom i svi su izgorjeli u požaru. Štetu procjenjuju na oko 10.000 maraka.

– Robu smo najčešće dovozili s koridora. Uzimali smo na poček. I sada mi nabavka robe nije problem, jer mi vlasnici trgovina s Porebrica nude s odgođenim plaćanjem. Hvala im, dobro se dobrim vraća, jer nikada nikome nisam ostala dužna – govori za Fenu Emira Isić.

Napominje da imaju dvoje djece. Sin još ide u školu, kćerka je završila pravo i na birou je.

– Od ove pijace smo dobro živjeli, a nadam se da ćemo i ubuduće. Samo da što prije počnemo raditi – poručuje.

Vlasnik pijace Damir Musić, kaže da svi koji završe štand mogu odmah početi raditi. S bratom i majkom drži pijacu, a o šteti koja im je nanesena u požaru i ne razmišlja.

– Moja šteta je nebitna u odnosu na ove jadne ljude koji su izgubili izuzetno mnogo. Želim da što prije počnu raditi i zarađivati – ističe Musić.

Prodavači su se udružili pa su u Raiffeisen banci otvorili račun za prikupljanje pomoći onima koji su u požaru pretrpjeli najveću štetu.

Pomoć se može uplatiti na sljedeće račune:

Uplate iz BiH: Primatelj: Jasmin Muslić, svrha plaćanja „Pomoć stradalim u požaru“, račun broj: 1613 0000 761 11687
INO Uplate: Jasmin Muslić, IBAN: BA39 1613 0000 761 11687, SWIFT: RZBABA2S, Raiffeisen Bank DD Bosnia, Adresa: Zmaja od Bosne bb, 71 000 Sarajevo.